21 prosent av menn mellom 16 og 24 år snuser. Blant kvinner på samme alder snuser nå 7 prosent daglig  Foto: Colourbox.com
21 prosent av menn mellom 16 og 24 år snuser. Blant kvinner på samme alder snuser nå 7 prosent daglig Foto: Colourbox.com Vis mer

Gir snus til pasienter

Et svensk sykehus gir snus til kreftpasienter som må slutte å røyke. - Kontroversielt, sier norsk professor.

Publisert
Sist oppdatert

Strålebehandlings-avdelingen ved Karolinska universitetssjukhuset i Stockholm tilbyr snus som en del av et røykeavvenningsprogram til sine pasienter med øre-nese-halskreft.

Har du planer om å kutte ut sigarettene? Her er ti gode tips for røykeslutten:

Pasientene i prosjektet får velge mellom nikotinprodukter som tyggegummi, plaster, sugetabletter og snus, i tillegg til rådgivning. Det er de som ikke har sluttet selv om de har fått kreftdiagnosen, som får tilbudet.

- Dette gjør vi fordi røyking under strålebehandling gir et dårligere resultat. Snus påvirker ikke strålebehandlingen, og snus er mye mindre farlig enn røyk, sier sjefssykepleier Lena Sharp til Mozon.no.

- Mange av disse pasientene er avhengige av nikotin, og vi vil tilby alle måter å slutte å røyke på, derfor tok vi med snus også, sier Sharp, som har tatt doktorgrad på dette røykeavvenningsprosjektet.

I Norge øker bruk av snus, og nå kommer også unge jenter etter:

- Gode resultater
Prosjektet startet for fire år siden. 50 pasienter inngikk i studien, og flere av dem benyttet seg av flere av de ulike røykeerstatningsmidlene.

Ettersom mange brukte flere av preparatene går det ikke å bryte ned på grupper for å se hvem som lyktes best. Men resultatene viser ifølge Sharp at drøyt 20 prosent bruker nikotin ett år etter diagnosen.

- 74 prosent var røykfrie under strålebehandlingstiden, og 68 prosent var røykfrie etter ett år. Dette er svært gode tall sammenlignet med andre røykeavvenningsstudier, sier hun.

Studien skal publiseres i en kommende utgave av det medisinske tidsskriftet European Journal of Cancercare.

Australske forskere mener også at mer snus og mindre røyk kan bety bedre folkehelse:

Ingen andre svenske sykehus har tatt i bruk opplegget. Sharp forteller imidlertid at interessen er stor, og at mange andre klinikker anbefaler snus som røykeavvenning, uten at det er en del av behandlingen.

- Årsaken til at ingen andre sykehus tilbyr snus som røykeavvenning tror jeg kommer av den pågående snusdebatten. En dag står det i en avis at forskning viser ar det er livsfarlig å snuse, og i en annen avis står det samme dag at snus redder liv. Det er svært vanskelig å vite hva man skal tro, sier Sharp.

Motstridende informasjonen om helsefarene skaper flere snusbrukere, mener snusekspert:

- Snus ikke ufarlig
Sharp understreker at hun ikke mener snus er ufarlig.

- Det er ikke ok med snus til alle mennesker. Men dette er en gruppe som har blitt syke av røykingen og som har svært vanskelig for å slutte å røyke. Alternativet er ikke å være uten nikotin, alternativet er å fortsette å røyke, sier Sharp.

En svensk studie viser at snus dobler risikoen for kreft i bukspyttkjertelen, men ikke for munnhule- og lungekreft:

- Kontroversielt
Bjørn Hofmann, professor i medisinsk etikk ved Universitetet i Oslo, sier det svenske sykehusprosjektet er kontroversielt. Han forklarer at det pågår en debatt også i Norge om hvorvidt helsepersonell kan anbefale snus. Dette er en klassisk problemstilling mellom pliktetikk og konsekvensetikk, sier han.

- I konsekvensetikk ser man først og fremst på konsekvensene: Får du folk til å slutte å røyke og deres helse blir bedre, er det flott. Mange studier tyder jo på at snus er mindre farlig enn røyk, sier han.

- I pliktetikken har helsepersonell en plikt til å hjelpe og til ikke å skade. Selv om det er mulig at helsa blir bedre ved å bruke snus i stedet for røyk, vil det være galt å anbefale et middel som er skadelig. Dette er kjernen i problemet, og derfor er dette kontroversielt, sier han.

Hofman tror mange vil si at mange legemidler på sykehus er skadelige siden de har bivirkninger. Motargumentet til dette vil være at snus ikke er et legemiddel, ifølge professoren.

- Svært mange med helseprofesjonell bakgrunn vil se på det å tilby snus på sykehus med pliktetiske, og dermed kritiske, øyne. Før snusen kan bli et legemiddel må man dokumentere at dets helsebringende effekt overstiger skadevirkningene, forklarer Hofmann.

Vi bryr oss om ditt personvern

dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer