Gir folk tryggheten tilbake

Det kan koste deg 7.000 kroner å fyre opp feil rakett.

- Forbudet gjelder for raketter med styrepinne, sier Eva Ulland, pressevakt i Direktoratet for samfunnssikkerhet og beredskap (DSB) til DinSide.

Det er politiets oppgave å håndheve det nye forbudet, og det varsles om store kontroller. Hvis du blir tatt mens du sender opp en rakett med styrepinne, koster det deg 7.000 kroner.

Men hva er en rakett med styrepinne? Det er de rakettene som har pinne i enden, som du må sette oppi flasker eller i snøen for å fyre av.

Les også: Dette er verdens råeste fyrverkeri

- Med forbudet ønsker vi å gi folk tryggheten tilbake. Det er for å unngå brann og personskader, sier Ulland.

- På nyttårsaften skal man kose seg, og allikevel gå like hel inn i det nye året, sier Ulland.

DSB kan ikke svare på om forbudet blir utvidet neste år.

- Vi må se på resultatet av dette forbudet, og se hva som skjer videre, sier Ulland.

I fjor ble 155 nordmenn skadet av nyttårsraketter, nesten 40 prosent av dem var under 18 år.

Les også: Rakettenes ti bud

Er du gammel nok?

Hvis du skal fyre opp raketter uten styrepinne, må du allikevel ta et par forbehold. Det er blant annet aldersgrense på 18 år for å fyre opp raketter.

Artikkelen fortsetter under annonsen

- Barn har ikke de samme forutsetninger som voksne for å håndtere fyrverkeri på forsvarlig måte. Selv om fyrverkeri inneholder relativt små mengder eksplosiver, er det mer enn nok til å gi livsvarige skader. I tillegg til at det er uforsvarlig, er det også forbudt å overlate fyrverkeri til mindreårige. Derfor skal det være voksne personer som tar seg av oppskytingen, mens barn og ungdom kan nyte det på betryggende avstand, skriver avdelingsleder Siri Hagehaugen på DSBs nettsider.

Les også: Førstehjelp ved brannskader

Når du tenner opp fyrverkeriet, skal du bruke tennstav, glo eller lignende, ifølge DSB. Det er ikke tillat å bruke trådløse avfyringssystemer, og det er heller ikke lovlig å kjøpe slike.

- Bruk av trådløst avfyringssystem forutsetter at den som avfyrer selv er på god avstand. Dermed har man heller ikke kontroll over hvem som er i nærheten av fyrverkeriet, og for publikum kan antenningen komme som en overraskelse. Dermed er risikoen for skader og ulykker stor, skriver Hagehaugen i DSBs nettsider.

Folk er engstelige

DSB har utført en undersøkelse som viser at syv av ti støtter forbudet mot privat bruk av raketter. En fjerdedel av belfolkningen er dessuten engstelige for skader eller brann i forbindelse med andres bruk av fyrverkeri. Undersøkelsen er utført av Synovate MMI.

Inne på Facebook er stemningen en annen. Gruppen Alle som er imot forbudet av raketter i Norge, har 9.545 medlemmer i skrivende stund.

Hva synes du? Uttrykk din mening i debatten under: