<B>TENKER SEG OM:</b> De aller fleste kvinner tenker seg om før de deler ut telefonnummeret sitt, viser en undersøkelse utført av Infact for Chess. Foto: Colourbox
TENKER SEG OM: De aller fleste kvinner tenker seg om før de deler ut telefonnummeret sitt, viser en undersøkelse utført av Infact for Chess. Foto: ColourboxVis mer

Gir du også fra deg nummeret ditt?

Svært mange nordmenn deler ut telefonnumrene sine i hytt og vær. Det bør de være forsiktige med.

Rundt 740.000 nordmenn gir ukritisk fra seg mobilnummeret til fremmede, viser en undersøkelse utført av Infact for mobilselskapet Chess.

Menn passer dårlig på telefonnummeret sitt. Én av fire menn (25 prosent) sier de gir enkelt bort telefonnummeret dersom en fremmed spør.

Kvinner skal være flinkere til å passe på nummeret sitt, her oppgir 16 prosent at de utleverer nummeret sitt uten å vurdere om dette er lurt eller ikke.

Markedsdirektør Jarle Alvær i Chess har sin egen teori på hvorfor menn er mer løsslupne enn kvinner med å gi ut numrene sine.

- Tanken på å bli kontaktet av en slitsom mann i etterkant, er kanskje verre for en kvinne enn det er for en mann å bli kontaktet av en pågående kvinne, spekulerer Alvær i en pressemelding.

Kalkulator: Finn billigste mobilabonnement

Pass på hvem du gir nummeret til

- Å gi fra seg mobilnummeret til en vilt fremmed er det samme som å gi en aksept for at det er fritt frem å kontakte deg, advarer Alvær i Chess.

Og han har et poeng. Vi kan vel anta at mange av telefonnumrene som utleveres på byen en sen lørdagskveld, havner i søpla. Men det er mange andre steder utlevering av telefonnummer kan få store konsekvenser.

Artikkelen fortsetter under annonsen

Vær spesielt oppmerksom på steder på nettet der du blir bedt om å skrive ned nummeret ditt. Deltar du for eksempel i denne tilsynelatende uskyldige konkurransen på nett, blir du bedt om å fylle inn nummeret ditt, og vips, kan du plutselig bombardert med meldinger som koster utrolige 90 kroner å motta.

I kommentarartikkelen «Ikke si vi ikke advarte deg» på DinSide skriver vi om at det er mulighet for personer som får tak i telefonnummeret ditt, til å registrere nummeret ditt til enkelte leverandører av mobile innholdstjenester, slik at du mottar meldinger og innhold på mobilen som kan koste deg dyrt. Bare tenkt om det er noen som misliker deg litt vel mye og har lyst til å være litt slem mot deg, så kan de bruke mobilnummeret ditt til å melde deg opp på tjenester som kan gi deg skyhøye kostnader.

Ti mobilvettregler

Post- og teletilsynet lanserte for en stund siden en liste på ni punkter som alle med mobiltelefon bør lese grundig gjennom.

1. Bruk passord på telefonen - ikke bare tastelås
2. Ikke oppbevar sensitiv informasjon på mobiltelefonen
3. Bruk antivirusprogram og ha gjerne mulighet for fjernsletting av mobilinnholdet
4. Ta sikkerhetskopi av innholdet med jevne mellomrom
5. Skru av blåtanntilkobling hvis du ikke bruker den
6. Ikke åpne mistenkelige SMS, MMS eller e-post på mobilen
7. Ikke last ned piratkopierte spill eller programmer til mobilen
8. Meld alltid fra til teleoperatøren hvis du mister telefonen, politiet hvis du tror telefonen er stjålet, og arbeidsgiver hvis du mister en jobbtelefon
9. Kontakt Forbrukerombudet hvis du tror et firma masseutsender SMS med reklame (spam)

Mer informasjon om mobil- og nettsikkerhet finner du på nettsiden Nettvett.no.

OM UNDERSØKELSEN: Undersøkelsen er utført av InFact for Chess. Undersøkelsen er landsrepresentativ, og resultatene baserer seg på intervjuer med 1.056 nordmenn fra 15 år og oppover.