Dette lille teleskopet, som er på størrelse med en ert, kan gi nesten blinde mye av synet tilbake. Foto: VisionCare
Dette lille teleskopet, som er på størrelse med en ert, kan gi nesten blinde mye av synet tilbake. Foto: VisionCareVis mer

Gir blinde synet tilbake

Et teleskop på størrelse med en ert opereres inn i øyet.

Man har nå lyktes i å implantere et bittelite glassteleskop på størrelse med en ert inn i øyet til personer som har ødelagte netthinner, melder The New York Times. Disse menneskene kan nå lettere lese, se på TV og gjenkjenne ansikter.

For personer med makuladegenerasjon

Den nye innretningen er rettet mot personer som lider av irreversibel, fremskreden makuladegenerasjon, hvor man utvikler en blind flekk i sentralsynet på begge øynene.

Allen W. Hill er administrerende direktør i VisionCar Ophthalmic Technologies, som lager implantatene. Han forteller til The New York Times at operasjonen er kort, skjer uten innleggelse og foregår ved at en hornhinnespesialist setter inn et miniteleskop i øyet i stedet for øyets naturlige linse. Teleskopet forstørrer og utvider bilder på netthinnen, slik at de treffer friske celler som befinner seg utenfor det skadede området.

Innretningen har allerede blitt godkjent for bruk i Europa, og blir sannsynligvis også godkjent i USA senere i år.

Les også: Ringblomst beskytter øynene

Forbedrer synsskarpheten

- Dette virker lovende for pasienter som lider av AMD, altså aldersrelatert makuladegenerasjon, sier Janet P. Szlyk, som er administrerende direktør i sosialtjenesteforetaket The Chicago Lighthouse for People Who Are Blind or Visually Impaired, til The New York Times.

Den nye innretningen kan ikke kurere sykdommen, men den forbedrer synsskarpheten. En person som vanligvis bare ser et uklart bilde når han ser på ansiktet til en venn kan, ved hjelp av det forstørrede bildet, i stedet kun se uskarpt i et lite område av vennens ansikt.

- Folk kan bruke dette til å se ansikter i en sosial setting, og det er en stor fordel, sier Szlyk.

Les også: Makuladegenerasjon kan bremses

Teleskopet blir implantert i det ene øyet, som pasienten da bruker til å gjøre ting som å lese og gjenkjenne ansikter. Det andre øyet, som er uforandret, brukes til sidesyn ved andre aktiviteter, som for eksempel gange.

- Etter implanteringen er det svært viktig å gjennomgå omfattende terapi for å lære seg å takle det å ha øyne med ulike egenskaper, understreker Szlyk.

Kan ikke brukes på alle

Eldre som er nesten blinde av makuladegenerasjon, som er en svært vanlig øyesykdom, kan nå få bedre syn ved hjelp av en enkel operasjon. Foto: Cristina Pedrazzini/Science Photo Library Vis mer


Netthinnespesialist Henry L. Hudson, som er førsteforfatter av de to artiklene som har blitt publisert i akademiske tidsskrifter, presiserer imidlertid at innretningen ikke kan brukes på alle AMD-pasienter.

- Kanskje vil bare rundt én av fem potensielle kandidater faktisk kunne få implantert teleskopet, sier Hudson til The New York Times.

- Mange vil ikke være kvalifisert på grunn av formen på øynene deres, eller fordi de har problemer med å holde balansen.

Les også: Røykere blir oftere blinde

Risiko for komplikasjoner

Bruce P. Rosenthal er leder for svaksynthetsprogrammet ved Lighthouse International i New York, hvor for eksempel teleskoper som monteres på et par briller kan foreskrives til personer med AMD, slik at de kan se på TV eller lignende.

Rosenthal tror at pasienter med AMD kan være like godt tjent med å bruke slike briller som de nye implantatene, og håper at studier som ser på langtidseffekter vil sammenligne de to tilnærmingene til behandling av makuladegenerasjon.

- Selv om studier av disse implantatene har vist at risikoen for komplikasjoner er svært liten, kan det alltid oppstå komplikasjoner når man setter noe inn i øyet, sier Rosenthal til New York Times.

- Selv rutinemessige operasjoner for grå stær kan føre til synstap.

Rosenthal tror likevel at det implanterte teleskopet kan være gunstig for personer som ikke vil at andre skal vite at de er synshemmet, da teleskoper som er montert på brilleglass naturlig nok vil stå ut to-tre centimeter.

Les også: Frukt beskytter mot makuladegenerasjon

Men Rosenthal er også bekymret for at personer som opererer inn et slikt implantat kan få problemer med balansen.

- Når man ser et stort bilde med ett øye og et normalt bilde med det andre øker risikoen for å falle.

Var blind – leser bøker

Netthinnespesialist Hudson hevder imidlertid at det ikke var noen økning i forekomsten av fall blant deltakerne i studiene av implantatet. Mer enn 200 pasienter fikk implantater i løpet av studieperioden, og man har fulgt dem i fem år for å holde øye med effektene.

- De aller fleste pasientene har klart å tilpasse seg til den nye tilstanden, der de bruker det ene øyet når de beveger seg og det andre når de leser, gjenkjenner ansikter og så videre, sier Hudson.

- Gjennomsnittspasienten går altså fra å være juridisk blind til å kunne lese bøker med stor skrift.

Les også: Frykter flere blinde