Kun en av tre i alderen 35 til 44 år, bruker kondom ved første seksuelle møte. Eldre menn i forhold med yngre kvinner er spesielt slappe med kondombruken ... Foto: Colourbox
Kun en av tre i alderen 35 til 44 år, bruker kondom ved første seksuelle møte. Eldre menn i forhold med yngre kvinner er spesielt slappe med kondombruken ... Foto: ColourboxVis mer

Gir blaffen i trygg sex

Godt voksne er sløvere med å bruke kondomer enn unge voksne.

Par som møtes i 30- eller 40-åra er sløvere med å bruke kondomer enn yngre voksne. Det er resultatene etter en studie av seksualvaner, utført ved universitetet i London.

To av tre menn og kvinner i slutten av tenårene brukte kondom ved første seksuelle møte med en ny partner.

Men kun en av tre menn og kvinner fra 35 til 44 år gjorde det samme i nye forhold.

Eksperter sier at studien, publisert i International Journal of Epidemiology, har avdekket en bekymringsfull trend, og at folk bør praktisere trygg sex ved enhver alder. Dette skriver BBC News.

Vil heller sove enn ha sex

Bruker du kondom?

Bruker du kondom ved første møte med en ny seksualpartner? (Avsluttet)
Aldri(32%)
Ja, alltid(28%)
Sjelden(26%)
Halvparten av gangene(14%)
Avstvemningen er ikke styrt og reflekterer kun lesernes egne meninger.


11.100 voksne briter ble intervjuet i undersøkelsen, som var en del av den andre seksualvaneundersøkelsen gjennomført i Storbritannia. I Norge har Folkehelseinstituttet gjennomført seksualvaneundersøkelser hvert 5. år siden 1987, men årets undersøkelse ble skrinlagt grunnet for dårlig svarprosent.

Flere menn enn kvinner i den britiske undersøkelsen rapporterte om forhold av typen "ikke fast" (39 prosent menn mot 20 prosent kvinner). Mennene rapporterte også om at de hadde sex mye tidligere etter første møte, enn kvinnene. En av fem menn rapporterte at de hadde sex med partneren innenfor 24 timer etter første møte, mens dette kun gjaldt for en av ti kvinner.

Artikkelen fortsetter under annonsen

Seks pinlige potensspørsmål

Men mennene som rapporterte at de hadde sex innen 24 timer etter første møte, var mer tilbøyeblige for å bruke kondom enn de som ventet lenger enn en dag.

Generelt sett viste studien at man i halvparten av alle nye forhold brukte kondom da de første gang hadde sex, men dette sank altså med alderen.

Flere menn steriliserer seg - se hva det koster

I forhold med en aldersforskjell på fem år eller mer, var kondombruken spesielt lav - i særlighet i forhold mellom yngre kvinner og eldre menn.

Britiske eksperter er svært bekymret for utviklingen, spesielt sett i lys av at 45 prosent av alle forhold ender i skilsmisser - og at flere da vil være på markedet etter nye partnere på et senere stadium i livet.