Gir blaffen i Euro

Bare en liten andel av de norske bedriftene har bestemt seg for å ta mot de nye pengene.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon
[Ugjyldig objekt (NAV)]

Euroen ble for få dager siden innført i de fleste europeiske statene.

Hittil har meldingen vært at det har gått glatt for de mer enn 300 millioner nye brukerne, på tross av den store interessen for å få tak i de nye pengene.

En 500-lapp. Gang med åtte, og du får verdien i norske kroner.
En 500-lapp. Gang med åtte, og du får verdien i norske kroner. Vis mer

Men hvordan ser det ut i Norge? Kommer norske butikker til å føle et press for å ta mot Euroen når store horder av europeere kommer med deres nye valuta?

En ny virkelighet

Det skal ikke mye fantasi til å forestille seg at Euro-landene vil stå mye sterkere nå hvor de har én og ikke 12 ulike valutaer. Det er ikke usannsynlig at mange EU-borgere vil slå seg vrange i den norsk fjellheimen hvis de ikke får mulighet til å bruke sin nye og fine valuta.

Vi ringte en rekke butikker og bedrifter for å høre om de har tenkt seg å ta mot Eurosedlene som betalingsmiddel. Bedriftene var alle innen kategorien hotell, fornøyelse og varehandel.

Resultatene var med få unntak negative. Flere opplyste at de ikke engang hadde tenkt tanken. Klikk her for å se hva butikkene svarte.

- Reiselivsnæringen og alle som driver med internasjonal virksomhet må forholde seg til en ny virkelighet nå, sier informasjonsdirektør i NHO, Finn Langeland.

Den nye valutaen vil nemlig skjerpe konkurransen, spesielt fordi det vil bli lettere å sjekke eventuelle prisforskjeller mellom ulike land. I tillegg kommer fordelen ved å slippe å veksle valuta, og at valutarisikoen er eliminert.

Bevisstløs holdning

- Det er veldig dumt av disse bransjene å ikke være klar til å ta mot Euro, sier generalsekretær i Europabevegelsen, Gunnar Bolstad.

Han mener at det er en god forklaring på hvorfor folk ikke har vært nok oppmerksomme på mulighetene og problemene som den nye valutaen gir.

- Det har vært en svært manglende informasjon om emnet i Norge. Selv utenriksministeren har uttalt at innføringen ikke er viktig for Norge, sier Bolstad.

Generalsekretæren mener at det er de norske politikerne som er ansvarlige for den "bevisstløse holdningen".

- Det skal bli spennende å se, men jeg vil tro at mange får åpnet øynene frem mot sommeren når turistene strømmer til fra Europa, sier Bolstad.

Ett press

Informasjonssjef i Handels- og Servicenæringens Hovedorganisasjon (HSH), Jarle Hammerstad, mener ikke at det er så veldig rart at den norske handelsstanden har en noe avventende holdning til Eurospørsmålet.

- Verken Norge eller våre nærmeste naboer er jo i en situasjon hvor vi direkte kommer til å bruke Euroen, sier han.

Hammerstad tror likevel at en del turistområder kommer til å merke et visst press når det gjelder å ta mot den nye valutaen.

- Det vil nok være fornuftig av både handelen og turistnæringen i turistområdene å ta dette alvorlig, sier han.

Skulle du ønske å lese mer om Euroen, kan du finne mer informasjon i denne artikkelen.

Hva synes du? Bør norske bedrifter være flinkere til å ta mot den nye valutaen? Eller bør de holde seg til de gode gamle norske kronene? Si din mening her.