77 prosent av foreldrene mener de vet godt hva et sunt mellommåltid bør inneholde, men 31 prosent er litt bekymret for at maten barna får faktisk ikke er sunn. Foto: Colourbox
77 prosent av foreldrene mener de vet godt hva et sunt mellommåltid bør inneholde, men 31 prosent er litt bekymret for at maten barna får faktisk ikke er sunn. Foto: ColourboxVis mer

Gir barna søppelmat i ferien

57 prosent av norske foreldre sier matvanene blir dårligere i feriemånedene, ifølge ny undersøkelse.

Is, brus og pølser - typisk norsk sommermat? En ny undersøkelse antyder det.

Omkring 2000 foreldre fra de fire nordiske landene med barn mellom 0 og 7 år svarte på spørsmål om barnas mellommåltider.

Her sier 57 prosent av de norske foreldrene at barnas rutiner og matvaner blir forandret om sommeren - ofte til det dårligere.

Kaker og kjeks

Undersøkelsen viser videre at 14 prosent av de norske foreldrene gir sine barn kaker og kjeks til mellommåltid.

13 prosent pleier å gi barna saft eller noe annet søtt å drikke. Dessuten gir halvparten av de norske foreldrene barna sine yoghurt, som ofte inneholder mye sukker.

Les også: Barnet blir hva du spiser

77 prosent av foreldrene mener de vet godt hva et sunt mellommåltid bør inneholde, men 31 prosent er litt bekymret for at maten barna får faktisk ikke er sunn.

Studien ble gjennomført av Netigate på oppdrag av Nestlé Nutrition i juni 2010.

Les også: Hvor mye veier barnet ditt?

Slakter bensinstasjoner og fornøyelsesparker

Også Forbrukerrådet har engasjert seg i barns sommerkosthold. De har blant annet besøkt 48 bensinstasjoner. Hele 47 av disse markedsførte usunn mat i sin hovedkampanje.

Videre undersøkte de mattilbudet i landets fem største fornøyelsesparker: Tusenfryd, Hunderfossen, Sommarland, Dyreparken og Kongeparken.

Til sammen vil de fem parkene i år få besøk av 1,8 millioner mennesker.

- Med så mange gjester er vi skuffet over det dårlige utvalget, sier underdirektør Gro Tvedt Anderssen på Forbrukerrådets egne hjemmesider.

Se Forbrukerrådets undersøkelse her!

Hovedsaklig fant inspektørene kun pizza, pølser og burgere på menyen hos parkenes serveringssteder.

- Småbarnsfamiliene sier til oss at de sliter med å finne alternativer til pølser og pizza når barna blir sultne. Det er heller ikke tilstrekkelig å ha salater og wraps hvis forbrukerne ikke finner det, eller at de er altfor høyt priset, slik vår kartlegging viser. Skal parkene være et sted for hele familien, må de vise dette, også i matveien, sier Gro Tvedt Anderssen.