Ginseng til brystkreftrammede

Kvinner som tar tilskudd av ginseng har større sjanser for å overleve brystkreft og få økt livskvalitet etter behandlingen, i følge en ny studie.

- Det er første gang man har vist dette. Årsaken kan være hormonelle virkninger av ginsengen og at den reduserer skader fra frie radikaler samt gjør cellene mer motstandsdyktige, sier lege og homøopat Bernt Rognlien til Mozon.

Forskere har fulgt 1455 kinesiske kvinner som har blitt behandlet for brystkreft. De ble fulgt i opptil seks år. Resultatene viser at de som hadde tatt ginseng før de fikk kreftdiagnosen hadde 30 prosent mindre risiko for å dø under oppfølgingen enn de som aldri hadde tatt urten.

I tillegg fant forskerne at pasienter som begynte å ta ginseng etter å ha fått kreftdiagnosen rapportere om økt velvære og et mer aktivt og sosialt liv enn pasientene som aldri hadde tatt ginseng.

Sistnevnte var neppe noen stor overraskelse.

- Det er godt dokumentert at ginseng bedrer livskvaliteten, både fysisk og psykisk. I tillegg viser flere studier at den forebygger kvinnens overgangsalder, sier Rognlien.

Studien kan imidlertid ikke bevise om det er ginsengen i seg selv som er årsaken til økt prognose.

Usikker på årsaken
Flere av kvinnene i studien tok tilskudd av annen tradisjonell kinesisk medisin eller alternative preparater, i tillegg til ginseng. Dermed er det vanskelig å skille effekten av hvert middel.

Men forskerne hevder resultatene fra studien er viktig forarbeid til andre kliniske studier.

- Basert på disse funnene bør fremtidige kliniske undersøkelser teste bruken av ginseng sammen med konvensjonell behandling mot brystkreft, sier Dr. Xiao-Ou Shu ved Vanderbilt University i Nashville, i følge Reuters.

Forskerne hevder også at funnene er i tråd med tidligere laboratorieforsking som viser at enkelte komponenter av ginseng kan hemme utviklingen av svulstceller.

Studien er publisert i tidsskriftet American Journal of Epidemiology

Populær urtemedisin
Ginseng er en populær urtemedisin som har lang historie innen tradisjonell kinesisk medisin. Den dyrkes hovedsakelig i Sør-Korea og Kina, men også i enkelte andre øst-asiatiske land.

I vesten brukes den vanligivs som kosttilskudd for å få økt energi og et sterkere immunforsvar. Noen bruker den også mot forkjølelse og for økt sexlyst.

- I Norge brukes ginseng mest for å få mer energi og for bedre livskvalitet, og er blant de mest dokumenterte såkalte adaptogener, stoffer som øker cellenes motstandskraft, sier Rognlien.

 

Mozon.no, 03.04.2006