- Ginseng hjelper ikke

Naturmiddelet ginseng skal ifølge helsekostleverandører beskytte mot forkjølelse. Det er feil, mener canadiske forskere.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Troen på at ginseng kan være et ultimat naturmiddel i kampen mot forkjølelse, har resultert i en rekke forskjellige produkter på helsekostmarkedet. Men i de fleste tilfeller mangler det vitenskaplig dokumentasjon bak produktene, melder CBC News.

Ved langtidsbruk kan ginseng imidlertid gi høyt blodtrykk, søvnløshet, hjerteflimmer og hodepine.

- Det er et stort marked. Jeg tror alle bare kaster seg på karusellen og lager sitt eget produkt, sier farmasøyt Pam Lavold.

Andre forskere mener imidlertid at ginseng virker mot forkjølelse.

Utover rene ginseng preparater, lager enkelte produsenter også preparater der ginseng er kombinert med vitaminer og mineraler, som også skal ta knekken på forkjølelsen.

Kombinasjonspreparater
- Men det finnes heller ikke noe vitenskapelig bevis for at kombinasjonen av disse urtene er effektive som behandling mot forkjølelse og influensa, sier Heather Boon, som driver med alternativ medisin ved University of Toronto.

Ifølge Helsenett bruker vi omkring 1,8 milliarder kroner i året på ginseng, solhatt og andre former for kosttilskudd.

Flere store studier mener solhatt inneholder alvorlige feil.

I Norge finnes ginseng både i tabletter, kapsler og i flytende form. Når du kjøper et ginsengpreparat bør du velge en seriøs produsent. Det selges nemlig langt mer ginseng enn det blir dyrket, ifølge Lommelegen.

Ginseng har blitt brukt som naturmiddel i Kina i mange år, blant annet for å øke utholdenheten, konsentrasjonsevnen og motstanden mot stress. Ginseng har også blitt brukt for å "forbedre velvære" og for å hindre nedsatt yteevne når man blir gammel. I tillegg mener flere eksperter å ha sett at ginseng kan ha en viss effekt mot forkjølelse.

Ginseng dyrkes hovedsakelig i Sør-Korea og Kina, men også i enkelte andre østasiatiske land.

 

Mozon.no, 04.11.2006