Gikk ned 39 kilo

Etter minst 20 mislykkede slankekurer ble kosthold med lav glykemisk indeks den rene vekkelsen for Vidar Haugerud. Siden september har han gått ned 39 kilo, og regner med å klare en god del til.

Gikk ned 39 kilo

Etter minst 20 mislykkede slankekurer ble kosthold med lav glykemisk indeks den rene vekkelsen for Vidar Haugerud. Siden september har han gått ned 39 kilo, og håper å klare 11 kilo til.

Vidar Haugerud.

Av Silje Stavik

Vidar har i mange år slitt med høy kroppsvekt. De siste sju årene har han i tillegg hatt diabetes type 2.

- Jeg var bare helt nødt til å gjøre noe drastisk med kroppsvekta for å redde helsa. For tre år siden fikk jeg også navlebrokk. For å kunne bli operert, var jeg nødt til å gå ned i vekt. Tidligere har jeg gått gjennom sikkert tjue mislykkede forsøk med pulverkurer. Viljen var der, men vekten bare raste opp igjen etter endt kur. Jeg gikk gjerne ned 10-15 kilo, men så gikk jeg opp etterpå, gjerne til tre-fire kilo mer enn jeg veide før jeg begynte å slanke meg, forteller Vidar.

Gikk hardt ut

- Da jeg begynte på overvektsklinikken hos dr Fedon Lindberg, ble livet snudd opp-ned. Jeg hadde stort utbytte av den store helsejekken jeg gjennomgikk. Dr. Lindberg fant at jeg hadde fått helt feil medisiner av legen min i alle disse årene. Medisinene jeg hadde tatt for min diabetes type 2 førte til at bukspyttkjertelen produserte mer insulin - den sto praktisk talt og pumpet. Ikke rart jeg bare la mer og mer på meg og hadde vanskelig for å gå ned i vekt. Jeg hadde også mye høyere blodtrykk enn min tidligere lege fastslo. Men jeg skal ikke gi feil medisinerer skylden alene. Jeg bidro mye til det selv også. Jeg følte meg alltid sulten, særlig var jeg sugen på gatekjøkkenmat og søtsaker, sier Vidar.

Artikkelen fortsetter under annonsen

Å bli introdusert for mat med lav glykemisk indeks har vært min redning på alle måter - både fysisk og psykisk. Jeg har gått ned 39 kilo siden september 2000, målet er 11 kilo til før 17.mai. Jeg har gått veldig hardt ut, og vektreduseringen har vært mitt hovedgjøremål i disse månedene, forteller han.

Kostholdsendring - ikke så vanskelig som jeg trodde

- Den dagen jeg var på matkurs som TV-kokken Arne Jermstad holdt, forsto jeg raskt at jeg hadde spist helt feil mat tidligere. Det var ikke så vanskelig å omstille kostholdet som jeg hadde trodd, og jeg får tak i alle matvarene jeg trenger i nærheten av der jeg bor. Jeg varierer kanskje ikke så mye som andre som har tatt matkurset, det blir enkle retter med mye proteiner og grønnsaker og annen mat med lav GI. For eksempel spiser jeg mye kokt torsk til middag, med mye grønnsaker. Jeg baker ikke brød selv, men jeg kjøper kun mørkt brød og spiser aldri loff lenger, sier Vidar.

Ned i vekt - en omstilling

- Jeg har hatt veldig høy BMI (kroppsmasseindeks) i 20 år. Det er også en psykologisk omstilling å gå ned i vekt. Jeg føler at jeg har vært innestengt i kroppen min lenge. Det å gå så mye ned i vekt, gjør noe med deg. Ingen av klærne passer lenger , og man må komme inn i en ny rolle sosialt. Mange som sliter med overvekt, støter andre mennesker fra seg og er mye alene. Jeg har også hatt det slik, men ser på vektreduksjonen som en måte til å skape et nytt sosialt liv på, sier Vidar, som ser fram til han når målet med 11 nye kilo i minus. Han er fast bestemt på å klare det, og gleder seg til å kjøpe nye klær til 17.mai.

Går opptil tre mil om dagen

- I november begynte jeg også å mosjonere ved å gå mye. Jeg hadde ikke trent på nesten 20 år. Da jeg var yngre, spilte jeg mye fotball, forteller Vidar. - De andre på overvektskurset begynte med et arrangert opplegg på helsestudio, men det var ikke noe for meg. Vi ble oppfordret av Lindberg til å gå mye - og det gjorde jeg. Jeg startet med å gå en strekning på fire kilometer om dagen. Jeg var nødt til å trene meg sakte opp, så kroppen ikke skulle få helt sjokk. Jeg ble raskt vant til denne typen mosjon, og økte distansen gradvis. Nå kan jeg av og til gå opptil tre mil om dagen, 1,5 mil om for- og ettermiddagen, forteller han.

En hamburger er ikke sprekk

- Det hender at jeg skeier ut litt. Det er viktig å føle at man ikke sprekker selv om man spiser en hamburger for eksempel. Man må kunne unne seg litt godt en gang i blant. Nøkkelen er bare at du må være bevisst på hva du putter i deg. Jeg har nesten blitt litt fanatisk, og legger merke til hva folk legger i handlevognene sine. Her om dagen kunne jeg ikke unngå å kommentere matkurven til en dame ved siden av meg i butikken. Hun kjøpte bare sunne ting. Da måtte jeg gi henne litt ros, for det er det ikke så ofte man ser. Det går mest i grandiosa og cola har jeg inntrykk av. Jeg er glad den tiden er forbi, smiler en fornøyd Vidar.

Les mer om glykemisk indeks - les hva du kan spise, hva legen sier, eller du kan regne ut din BMI.

mozon.no 04.04.2001