Gigantiske gebyrer

Er du en ivrig bruker av minibankkort og andre banktjenester? Høyst sannsynlig er det en dyr fornøyelse. Vi har testet bankenes gebyrer, og det viser seg at prisforskjellene er enorme.

[Ugjyldig objekt (NAV)]

Vi har testet femten norske banker, deriblant de største forretnings- og sparebankene. Prisene for ulike bankgebyrer varierer i høy grad. Klikk på lenken øverst til høyre for oversikt over bankenes ulike gebyrer.

Gigantiske gebyrer

Du betaler opp mot fire kroner hver gang du går i butikken og drar kortet, og opp mot seks kroner når du stikker kortet i minibanken. Noen banker tar 0 kroner for de samme tjenestene.

Ett år med gebyr

For å sammenligne de ulike bankene, sammenstilte vi en portefølje av tjenester som en vanlig forbruker trenger i løpet av en måned:

  • 10 varekjøp

  • 5 uttak i bankens egen minibank

  • 5 uttak i annen minibank

  • 1 uttak i utenlandsk minibank

  • 5 saldoopplysninger per kontofon

  • 2 avtalegiro

  • 5 betalinger via Internett

Gebyrene ble da regnet ut på årsbasis, samtidig som årlige kostnader til VISA/minibankkort og Internettbank ble lagt til. Vi benyttet oss i alle tilfeller at bankenes standardpriser, og har derfor ikke tatt hensyn til prisene knyttet til eventuelle totalkundeprogrammer.

1000 prosent økning

Skandiabanken tar 175 kroner årlig for alle tjenestene, og er dermed det billigste alternativet. Dyrest i bruk er BN Bank som årlig tar gebyrer for 2.038 kroner. En 11-dobling av prisen i forhold til det billigste alternativet.

Ifølge vårt eksempel er Totenbanken Direkte det nest billigste alternativet med samlede gebyrer på 644 kroner. DnB og Gjensidige Nor er de nest dyreste bankene. Henholdsvis 1.818 og 1.898 kroner tar de i årlige gebyrer.

Artikkelen fortsetter under annonsen

Det karakteristiske er at det er de rene nettbankene som klarer å tilby kundene de rimeligste prisene. Ønsker du å spare penger på gebyrer, må du kaste deg ut i den virtuelle verden.

Sjekk vår rangering av de femten bankene ved å klikke på lenken øverst til høyre.

Sjekk rentesatsene

Før du eventuelt velger å skifte til en bank som har rimeligere gebyrer enn din nåværende bank, bør du vurdere gebyrene opp mot hva du betaler for andre tjenester i banken.

Har du eksempelvis et boliglån i Fjaler Sparebank betaler du 7,35 prosent i rente (lån på 500.000 innen 60 prosent). Selv om gebyrene i banken er forholdsvis høye, kan det hende at det likevel ikke lønner seg å skifte på grunn av den fordelaktige boliglånsrenten.

Samme argumentasjon gjelder hvis du har et stort beløp stående på en innskuddskonto i BN Bank, der renten er 7,25 prosent. Renteinntektene dine kan være så høye at det likevel er lønnsomt å betale gebyrene.

Et alternativ kan naturligvis være å ha tilknytning til flere banker. På denne måten kan man løpende velge de beste tilbudene fra hver bank.

Det viktigste du kan gjøre er å vurdere din egen situasjon. Har du lite eller mye i lån, lite eller stort innskudd, eller bruker du få eller mange av bankens gebyrbelagte tjenester?