Giftige leker til Fido

Mange hundeleker er laget av plastikk som inneholder giftige ftalater. Stoffene kan i verste fall redusere forplantningsevnen til både deg og hunden din.

I følge Forbrukerportalen brukes ftalater som mykgjørende tilsettingsstoffer i PVC. Dette er i utgangspunktet en hard plast, men den er ikke kjemisk bundet til plasten og lekker derfor ut av produktene under bruk. Noen av stoffene er klassifisert som farlige, andre er fremdeles under risikovurdering.

Nå skriver Ekstra Bladet at over halvparten av alle dyrelekene til Fido er laget av plastikk som inneholder ftalater. Disse kan redusere forplantningsevnen hos både dyr og mennesker.

Så er du hundeeier og drømmer om at hunden din skal få valper, bør du holde hunden din langt unna de farlige lekene. Det samme gjelder selvfølgelig også dersom du selv ønsker barn.

Det er Miljøstyrelsen, som er et offentlig etat under Miljøverndepartementet i Danmark, som har konstatert at det farlige mykgjørende stoffet finnes i 54 prosent av alt hundeleketøy de testet.

Advarselen de går ut med gjelder også for små barn som har en tendens til å putte alt de ser i munnen.

Norge innførte permanent forbud mot produksjon, import, eksport og omsetning av leketøy til barn under 36 måneder samt andre sped- og småbarnsprodukter tilsatt ftalater fra 1. januar 2000.

EU-reglement forbyr ftalater i leketøy til barn under tre år. Fra 2007 vil forbudet gjelde leketøy til alle barn under 14 år.

Artikkelen fortsetter under annonsen

 

Mozon.no, 31.08.2006