Giftige kosttilskudd?

En leser er bekymret for giftige kosttilskudd fra India. Lege Bernt Rognlien svarer:

Hei Bernt!

Jeg har et lite spørsmål om kosttilskuddene Triphalaplus og Livogard, disse er begge produkter fra Maharishi Ayurveda.

Jeg så en artikkel her på Mozon om indiske kosttilskudd, at de kunne inneholde mye tungmetaller. Er dette et av dem? Hvis det er tilfelle, har du noen andre tips på gode produkter som jeg kan bruke til utrensing og styrking av mage, tarm og lever?

Les saken her: Advarer mot giftig kosttilskudd

Med vennlig hilsen Anders

Hei Anders!

Jeg kjenner ikke godt nok til disse to ayurvediske urtemedisinene du nevner - men er de kjøpt i norske helsekostbutikker tror jeg du kan være helt trygg. Det skyldes at helsekostkjeden bare tar inn produkter fra leverandører som har god kvalitetssikring på produktene sine.

Tungmetall-innholdet i både indiske og kinesiske sammensatte urtemedisin preparater har vært målt svært høyt i flere analyser særlig fra USA. Dette skyldes ikke forurensninger i jordsmonnet der urtene dyrkes, men tvert om at enkelt sammensatte preparater bevist er tilsatt ulike mineralsalter som inneholder store mengder tungmetaller. Mange av de tradisjonelle kinesiske og indiske urtemedisin blandingen inneholdt både kvikksølvrike mineraler, arsenikk og andre tungmetaller som ingredienser. Dessverre produseres flere av disse urtemedisinene fremdeles på gamlemåten med disse giftige mineralsaltene.

I artikkelen på Mozon som du referer til, uttaler lege Lars Bjørn Rasmussen ved Mesnali senteret at slike urtemedisiner ikke selges i norske helsekost butikker - det kan du stole på fordi leverandørene er klar over denne problemstillingen. Det er derimot svært farlig å kjøpe ulike urtemedisiner til eget bruk i Kina eller India eller over nett uten å være sikker på at du ikke får urtemedisinblandinger som er tilsatt tungmetall-salter.

Med vennlig hilsen Bernt Rognlien

 

Mozon.no, 26.07.2006