Ta noen enkle forholdsregler, så kan du unngå at hyggelige kvelder blir spolert, råder Giftinformasjonen.  Foto: colourbox.com
Ta noen enkle forholdsregler, så kan du unngå at hyggelige kvelder blir spolert, råder Giftinformasjonen. Foto: colourbox.comVis mer

Giftig førjulsidyll

Husvasken og gløggen foran peisen kan ende ille.

Vi teller den 17. desember på kalenderen i dag, og rundt om i de tusen hjem gjøres det forberedelser til jul. Men små farer lurer midt oppi all førjulsidyllen. Vi eksponerer oss nemlig for mange ting som vi ellers i året ikke omgir oss med.

Les også: Hva gjør du om barnet drikker dette?

Ifølge Giftinformasjonen kan det være lurt å ta noen forholdsregler. På sine hjemmesider deler de råd og tips om hva du bør være obs på, og hva du kan gjøre dersom ulykken først er ute.

Så gjør vi så når vi vasker vårt gulv...

Det er hyggelig å gjøre det rent og fint til jul, og vi vil helst at hver krok skal skinne. Husk imidlertid på at rengjøringsmidler med klor og ammoniakk ikke må blandes. Da dannes nemlig en gass som irriterer luftveiene. Gassen kan gi sår hals, hoste og tung pust. I verste fall kan den gi væskeansamling i lungene. Hvis du får luftveissymptomer bør du oppsøke lege.

Lag gløgg i riktig kjele

Ingen ting er vel bedre enn å sette seg ned foran peisen med en stor kopp rykende varm gløgg. Med mindre du har laget den i en kobberkjele da. Det kan nemlig føre til at kobberet frigjøres og blander seg med gløggen...

Les også: Ikke kos deg gløgg i hjel

Artikkelen fortsetter under annonsen

Ifølge Giftinformasjonen kan det medføre både kvalme og oppkast, og symptomene kommer raskt, allerede ti minutter etter at du har nytt de første slurkene. Direkte farlig er det dog ikke, og vanligvis er det ikke nødvendig å oppsøke lege.

Pass deg for giftige blomster

De er vakre å se på og dufter godt, men både svibel, amaryllis og tullipan ineholder stoffer som kan virke irriterende på slimhinnene. Særlig løken er rik på disse stoffene. Dersom poden eller bikkja skulle slumpe til å forsyne seg av juledekorasjonene, kan det medføre oppkast og diaré.

Har du giftige stueplanter? Ta testen her

Julestjerna, derimot, har fått et ufortjent dårlig rykte. Det heter seg at den skal være blant de farligste blomstene vi tar inn i huset, men det viser seg altså å være sterkt overdrevent. Det anbefales imidlertid ikke å sette blomsten på menyen, det kan gi mageknip.

Drikk vann

Skulle du eller barnet ditt ha vært så uheldig å innta noe som ikke er ment for menneskemager, bør du ifølge Giftinformasjonen ta det med ro, og drikke vann eller melk. Du kan også ringe Giftinformasjonens døgnåpne vakttelefon på nummer 22 59 13 00.

Kilde: Giftinformasjonen