Gifte menn dropper husarbeid

Kvinne - ikke gift deg. Når samboere blir forfremmet til ektemenn, kutter de ned på husarbeidet.

Gifte menn blir avslørt i en ny internasjonal undersøkelse. De gjør nemlig mindre husarbeide enn samboende menn, skriver LiveScience i en artikkel publisert onsdag.

- Ekteskapet som institusjon synes å ha en tradisjonaliserende effekt på par - selv par som ser på menn og kvinner som likeverdige, sier en av forskerne, sosiolog Shannon Davis ved George Mason University i Virginia, USA.

Skal dele: Machomannen får svi i spansk lov

Samboende gjør mer hjemme

Uavhengig av parenes relative inntektsnivå eller arbeidstid, viser undersøkelsen at samboende menn gjør mer i hjemmet enn gifte menn. Dessuten gjør menn mindre jo mer de tjener, sammenlignet med partneren sin.

- Den i husholdningen som tjener mest, vil bruke dette til å forhandle seg bort fra husarbeidet, skriver forfatterne av en artikkel i Journal of Family Issues.

Kvinner gjør mest hjemme

Den samme undersøkelsen viser at gifte kvinner gjør mer husarbeide enn ektemennene deres gjør. Kvinnene i undersøkelsen, som er basert på internasjonale tall fra 2002, arbeider i snitt 20 timer i uken i hjemmet, mens mennenes innsats begrenser seg til ni timer.

Undersøkelsen omfattet mer enn 17.000 respondenter fra 28 nasjoner.