Gift og influensafri

Er du lykkelig gift? Da står du bedre rustet mot influensa, viser ny forskning.

Dersom du lever tilfreds i et godt ekteskap har du større sjanse for å motså lumske bakterieangrep.

Forskere fra University of Birmingham mener nemlig at sivilstatusen har en avgjørende faktor for helsen. Etter å ha undersøkt over 180 mennesker over 65 år, kom de nemlig fram til at immunforsvaret er best hos lykkelig gifte.

Eldre som nylig har mistet en ektefelle, er derimot ekstra sårbare overfor viruser. En undersøkelse fra tidligere i år viser influensavaksine ikke hjelper eldre mot dødsfall.

Risiko for single
For å finne ut hvordan sivilstatusen påvirket folks immunforsvar undersøkte forskerteamet en gruppe eldre som tok influensavaksine. De målte nivået av antistoffer i blodet både før og etter at sprøyten var tatt.

Resultatet viste at de lykkelig gifte hadde langt høyere nivåer av antistoffer enn de som ikke trivdes med maken. Og mennesker som hadde mistet en ektefelle i året før vaksinen ble tatt, hadde lavere immunrespons enn de som ikke hadde opplevd slike dødsfall.

- De som nylig har mistet noen, de single, skilte og enkefolk løper en større risiko for sykdom enn de som er lykkelig gifte. Det er spesielt viktig at disse utsatte gruppene får tatt vaksinene sine, sier Anna Phillips som ledet studiet

Kroppen lager selv antistoffer i møtet med både sykdommer og vaksiner, og reaksjonen på vaksinen er dermed en god indikasjon på hvor mye krutt immunsystemet har å stille opp med.

Sivilstatus betyr mest
De eldre i undersøkelsen måtte også svare på et spørreskjema om stress i hverdagen. Her var det spørsmål både om sivilstatus, hvor fornøyd man var med overnevnte sivilstatus og hvorvidt man hadde mistet noen nære i den siste tida.

- Vi vil gjerne ta forskningen et skritt lengre, for å se om tiltak som samtaler for etterlatte og ekteskapsrådgivning kan forbedre immunresponsen til de utsatte gruppene, mener Phillips.

Hun mener at sivilstatus, og hvorvidt noen i nærmeste krets hadde dødd, hadde en større innvirkning på immunforsvaret enn alder, kronisk sykdom, søvn,diett og en rekke andre faktorer.

 

Mozon.no, 22.11.2005