Gift deg i utlandet

Lei av svigermor, gamle tanter og sure onkler? Vil du unngå en gigantisk familietragedie kan du alltids gifte deg i utlandet. Og tallenes tale er klar: Stadig flere gjør nettopp det. Men hvor og hvordan gjør du det, og koster det noe ekstra?

Publisert

Det er ikke lenger "ukult" å gifte seg, i fjor var det hele 23.500 nordmenn som lovet hverandre evig troskap. Så mange har ikke giftet seg på over 20 år. Nå får imidlertid landets stavkirker og rådhus konkurranse.

I følge tall fra Statistisk sentralbyrå gifter nemlig Kari og Ola Nordmann seg i utlandet som aldri før. Nesten 3000 nordmenn giftet seg utenfor Norge i 1999. Det tilsvarer hvert åttende par, eller tre ganger så mange som for 15 år siden.

Men hvor og hvordan? For er det egentlig bare å troppe opp på det norske konsulatet i Roma?

Uendelige muligheter

Du kan gifte deg på de et utall norske konsulater og ambassader i utlandet. Brussel, Rio de Janeiro, Tokyo, Warszawa, Singapore, Paris og Roma er bare noen eksempler. Du finner en oversikt over de utenriksstasjonene som har rett til å vie deg her.

Slik gjør du det!

Vi kontaktet Utenriksdepartementet, og den gode nyheten var at det ikke koster noe ekstra å gifte seg i utlandet.

Framgangsmåten blir dermed som følger:

  • Finn ut hvor du vil gifte deg. Kontakt utenriksstasjonen, og avtal tid.
  • Selv om du gifter deg i utlandet må du selvsagt oppfylle ekteskapsvilkårene. Du må blant annet være over 18 år, ugift, og ikke i slekt med den du skal gifte deg med.

    Denne "prøvingen" blir imidlertid foretatt av vigselmannen på det stedet der dere er bosatt. I Norge er dette den lokale byfogd eller sorenskriver. Før du kaster deg på flyet må du altså ta kontakt med byfogden eller sorenskriveren der du bor, for å få utstedt prøvingsattest.

    En kopi av prøvingsattesten skal så sendes utenriksstasjonen på forhånd, i tillegg til at dere må ta med dere originalen til vigselen.

  • Hvis en av dere er utenlandsk statsborger og ikke er bosatt i Norge, må han/hun fremlegge ekteskapsattest utstedt av sitt hjemlandets myndigheter. I tillegg må da ekteskapsvilkårene prøves etter norsk rett, enten av vigselmann i Norge (på den andre av brudefolkenes hjemsted) eller av utenriksstasjonen.
  • Vigsel ved utenriksstasjonen kan først finne sted 8 – åtte – dager etter at prøvingen har funnet sted.
Framgangsmåten er lik hvis du skal registrere partnerskap. Etter at du har kontaktet ambassaden/konsulatet og avtalt tid, skal du få en bekreftelse tilsendt i posten.

Vær ute i god tid!

Etter å ha ringt rundt til et utall ambassader er konklusjonen klar. Vil du ha bryllupet på en bestemt dato må du være ute i god tid, men det finnes også noen ledige plasser hvis det haster. Ring og spør!

I Paris har ambassaden vielser på løpende bånd. Det eneste unntaket er i juli og august måned, da det er sommerferie. De mest populære giftetidspunktene i Paris er før sommerferien, i begynnelsen av mai måned er det noen få plasser igjen, mens slutten av mai og hele juni allerede er fulltegnet. Vil du gifte deg før jul er det imidlertid fremdeles få plasser igjen.

Roma er også et populært valg, noe du som har forelsket deg i byen bør tenke på. De ivrigste kjæresteparene bestiller gjerne et år i forveien.

Ambassaden har vielser to ganger i uka, på tirsdager og torsdager, og det vies inntil tre par per gang.

I Roma er det kun en ledig dag igjen før jul, og den er i midten av desember.

Ellers kan ambassaden opplyse at de også har noe ledig i januar og mars måned. Fra september er det derimot fritt fram for gifteklare nordmenn.

Til opplysning kan nevnes at ambassaden begynner å ta imot reservasjoner for giftemål i år 2002, etter sommerferien til neste år.

Det samme går igjen hos de andre ambassadene. Selv i København er de nå nesten fullbooket ut januar måned. Føler du at det virkelig haster er kanskje trikset å kontakte de mer "eksotiske" landene.

Velger du Cairo, Dar es Saalam, Jakarta eller Teheran bør ikke køen være for lang.

Beklager – dette elementet er ikke lenger tilgjengelig.

Trykker du på lenken til høyre, kan du følge DinSide Reise og et norskt par som giftet seg i Roma.

Vi gifter oss flere ganger

Har du allerede giftet deg i Norge? Fortvil ikke, med dagens skilsmissestatistikker er mulighetene store for at du kan reise utenlands neste gang...

Mens 4.700 brudgommer gikk inn i ekteskap nummer to, giftet 500 menn seg for tredje gang. Det var flere menn enn kvinner (4.100) som giftet seg for andre gang.

Vi bryr oss om ditt personvern

dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer