Giardiasis (infeksjon med Giardia Lamblia)

Vann- og avløpsetaten har i dag slått alarm om parasitter i drikkevannet og ber alle om å koke springvannet. Les mer om parasittene her.

Foto: Colourbox.com Foto: Colourbox.com
Foto: Colourbox.com Foto: Colourbox.com Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Av: Siri Helene Hauge, lege. Skrevet for Lommelegen

Synonym til Giardia Lamblia: Giardia intestinalis.

Infeksjon med parasitten Giardia Lamblia forårsaker av og til diaré og uvelhet, og er en av de hyppigst importerte tarmparasitter. Når man blir infisert av parasitten har man sykdommen giardiasis.

Hvordan får man sykdommen?
Man får sykdommen Giardiasis ved smitte av parasitten Giardia Lamblia. Dette er en liten tarmparasitt som smitter i form av å være en cyste. Ofte er denne cysten å finne i vannkilder (såkalt vannbåren smittevei), hvor den kan overleve i uker til måneder. Parasitten smitter gjennom mat (sjeldenere) og drikke (oftest) som er forurenset med biter av avføring, men kan også smitte seksuelt. Når man har fått i seg parasitten formerer den seg i tarmene, og kommer ut som store mengder smittsomme cyster i avføringen. Som regel er ca. 10-100 cyster nok til å bli infisert.

Foto: Colourbox.com Foto: Colourbox.com
Foto: Colourbox.com Foto: Colourbox.com Vis mer


Hvor finnes denne parasitten?
Forekommer i det meste av verden. Undersøkelser viser at den også finnes relativt ofte i norske drikkevann, men da i små mengder som gjerne ikke gir sykdom. Det kan likevel hende at infeksjonen er underdiagnostisert i Norge, det vil si at flere har infeksjonen uten å få diagnosen av legen.

Hvor mange har infeksjonen?
På verdensbasis regner WHO med at ca. 500 000 smittes årlig, og at ca 200 millioner i Asia, Afrika og Latin-Amerika har symptomer på infeksjon med Giardia Lamblia. I Norge har antall tilfeller økt siste årene, fra 205 i 1995 til 415 i 2002.

Symptomer
Inkubasjonstiden, tiden fra du får deg parasitten til du utvikler symptomer, kan være fra en uke til flere måneder, men vanligvis 7-10 dager. Infeksjonen gir som oftest ingen symptomer og det er derfor ikke uvanlig at folk er smittebærere uten å vite det. Ved akutt sykdom er symptomene gjerne:

 • vanntynne diaréer
 • magekramper
 • kvalme
 • luftoppstøt med råtten lukt
 • Ved langvarig infeksjon kan man også gå ned i vekt, i tillegg til problemer med luft i magen. Dersom du ellers er frisk går ofte infeksjonen over av seg selv etter 1-4 uker.

  Forebygging
  Det er viktig med god toalett- og håndhygiene. Bruk ferdigprodusert drikkevann eller kok vannet før du bruker det. Det finnes ingen vaksine. Giardia lamblia overlever i klorvann. Da parasitten er veldig liten hjelper det ikke med vanlig filtrering. UV-stråling av vannet har i noen undersøkelser vist seg å ha en effekt.

  Behandling
  Sykdommen kan behandles med antibiotika.

  Dersom du har fått påvist Giardia lamblia og har en jobb hvor det er fare for smittespredning (for eksempel hvis du arbeider med mat), eller er i kontakt med mennesker med nedsatt immunforsvar bør du ikke gå på jobb mens du har symptomer. Så fort du har begynt med behandling og ikke lenger har symptomer, kan du gå tilbake på arbeid. Hos disse gruppene er det også anbefalt å teste om parasitten fremdeles er tilstede etter behandling. Hos andre erdette ikke nødvendig. Dette kan du snakke med legen din om.

  Barn kan gå i barnehagen etter at behandlingen er begynt og når barnet er symptomfritt.

  Les også på Lommelegen: Akutt mage- og tarminfeksjon