Gi smart, spar tusener

Vil du belønne barn eller barnebarn som studerer? Det er ikke likegyldig hvordan du deler ut pengene dine.

Publisert
Sist oppdatert

Tenk deg følgende to scenarier:

Et ektepar, la oss kalle dem Andersen, ønsker å belønne alle barna som vil studere. Den dagen barna starter studiene mottar de en pengegave på 125.000 kroner, og når de fullfører får de like mye. Til sammen får Andersen-barna 250.000 kroner hver.

Naboene, Pettersen, har ordnet seg litt annerledes. De overfører en fast sum til barna hver måned. Hvert av barna mottar 250.000 kroner i løpet av studietiden.

Ti tusen-kroners spørsmålet er:
Hva lønner seg mest?

Unntak for studenter

Gir du en stor pengegave til studenten spiser dette av fribeløpet, slik at innslagspunktet for arveavgift blir mye lavere den dagen hun skal arve deg. <i>Illustrasjonsfoto: iStockphoto</i>
Gir du en stor pengegave til studenten spiser dette av fribeløpet, slik at innslagspunktet for arveavgift blir mye lavere den dagen hun skal arve deg. Illustrasjonsfoto: iStockphoto Vis mer

Satser for arveavgift:

Inntil 250.000 kroner: Fribeløp
250.001-550.000: 8 prosent
550.001-overskytende: 20 prosent
Gjelder arv til barn, fosterbarn og foreldre


Når det gjelder pengegaver til barn eller barnebarn under utdannelse, kan det overføres betydelige avgiftsfrie beløp (disse holdes også utenom det såkalte fribeløpet fra arveavgiften, dersom en tar enkelte smarte grep:

 • Gavens mottaker må være under utdannelse
 • Pengegaven må gis som periodiske ytelser (løpende ytelser).
 • Kan du de grunnleggende arvereglene?

  Særregel:

  - Dette er en særregel i arveavgiftsloven, som gjelder dem som hjelper barn eller barnebarn under utdannelse, sier Åse Kristin Nebb Ek, advokatfullmektig i Skattebetalerforeningen til DinSide.no.

  - Dette gjelder all type utdannelse: Grunnutdannelse, videre utdannelse og omskolering, sier Nebb Ek. Det er imidlertid ett unntak: Dersom mottaker har tatt en embetseksamen eller lignende, vil han ikke kunne få avgiftsfritatt støtte til en ny utdannelse.

  Når det gjelder måten pengene gis på, er det klare regler for dette.

  - Det er et kriterium at det er en periodisk ytelse, det vil si at det er en regelmessig utdeling av penger, for eksempel månedlig eller kvartalsvis, sier Nebb Ek.

  Til dem som synes dette kan virke litt masete, har hun et tips: - Finansdepartementet har godtatt at foreldre eller besteforeldre setter penger inn på en konto, og banken får instruks om at studenten skal disponere pengene etter regelmessige utbetalinger.

  Hvem sitt navn den kontoen står på har ingen betydning.

  Skolepenger - ingen beløpsbegrensning

  Åse Kristin Nebb Ek er advokatfullmektig i Skattebetalerforeningen. <i>Foto: Bo Mathisen</i> Foto: Bo Mathisen
  Åse Kristin Nebb Ek er advokatfullmektig i Skattebetalerforeningen. Foto: Bo Mathisen Foto: Bo Mathisen Vis mer


  - Når det gjelder skolepenger, semesteravgift, eksamensgebyr og skolemateriell gjelder det ingen beløpsbegrensning, sier Nebb Ek, og gir et eksempel:

  - Finansdepartementet har godtatt 500.000 kroner i overføring fra besteforeldre til en ungdom som gikk til flygerutdannelse i utlandet, over 56 uker. Dette falt innenfor nevnte særregel.

  Det er viktig at studenten etter utdannelsestidens utløp kan fremlegge regnskap for disponering av midlene og dokumentasjon av hva skolen krever.

  Vanlige leveomkostninger - beløpsgrenser

  I tillegg kan studenten motta periodisk cirka 80.000 kroner hvert år til dekning av vanlige leveomkostninger, slik som støtte til boutgiffter, mat og klær. Det er Lånekassens satser for fullt lån og stipend for en borteboende student som legges til grunn.

  - Studenten kan godt ha fullt lån og stipend fra Lånekassen, samt jobb på si - og i tillegg motta 80.000 kroner fra foreldrene eller besteforeldrene hvert år, sier Nebb Ek.

  Ingen regel uten begrensninger, derimot. Ifølge Nebb Ek er det en klar forutsetning at studenten må sørge for at pengegavene blir brukt før giver dør. Hvis ikke regnes studiestøtten som arv.

  Ti tusen-kroners spørsmålet?

  - Å premiere ungdommen med fullført studium ved å gi dem et engangsbeløp som gave er kjempedumt - avgiftsmessig.Åse Kristin Nebb Ek, Skattebetaler-foreningen


  Gjør som Pettersen. Andersens pengegave blir regnet som arv. Den dagen barna skal arve Andersen-ekteparet gjenstår kun 250.000 kroner av fribeløpet til dem hver, mens hos Pettersen er hele fribeløpet (totalt 500.000 kroner fra foreldrene) spart.

  Forutsetter vi at Andersens barn senere vil motta arv som det blir beregnet 20 prosent arveavgift på, har de tapt 50.000 kroner hver (kr 250.000 x 20%) på at de ikke fulgte den gunstige særregelen om periodiske ytelser til utdannelse.

  Det er derfor dumt å gi studerende ungdom engangsbeløp slik Andersen-ekteparet valgte. Her valgte familien Pettersen en mer elegant løsning.


  Vi bryr oss om ditt personvern

  dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

  Les mer