Gi smart - så kan du gi litt ekstra

Gir du inntil 12.000 kroner til riktig hjelpeorganisasjon, kan du plusse på 36,9 prosent. Uten at det vil koste deg en krone.

Gi med hjertet. Men gi smart.  Foto: Reddbarna.no
Gi med hjertet. Men gi smart. Foto: Reddbarna.no Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Det er umulig å ikke la seg berøre. Selv om tragedien i Haiti kan synes fjern, her vi sitter og klager over sprengkulde og endring i NRK Supers sendeskjema, gjør utallige nyhetsreportasjer, hjerteskjærende fotoreportasjer (NB! Sterke bilder), reklamer, og oppfordringer fra venner og bekjente i statusfeltet på Facebook sitt til at mange av oss tar frem bankkortet. Det er bra. Men visste du at du får skattefradrag dersom du gir til organisasjoner som er godkjent av skattetaten?

Få 28 prosent tilbake

Så lenge du gir pengegaver på riktig måte, kan du trekke fra inntil 12.000 kroner på skatten. Du får ikke trekke fra overskytende beløp, og gir du mindre enn 500 kroner, kan du heller ikke nyte godt av denne ordningen.

I praksis vil dette si at dersom du gir 1.000 kroner får du 280 kroner tilbake, gir du 12.000 kroner, får du 3.360 kroner tilbake. Det er viktig å presisere at du ikke umiddelbart vil merke det på kontoen, men beløpet kan krympe baksmellen - eller gi deg større utbetalinger når skatteoppgjøret tas til våren.

Her finner du en oversikt over godkjente frivillige organisasjoner. På denne listen finnes blant annet Leger uten grenser, Røde Kors, Redd Barna, Kirkens Nødhelp og Unicef.

Organisasjonene har opplysningsplikt overfor skatteetaten, og sender hvert år en oversikt over sine velgjørere. Det er altså viktig at du forteller dem hvem du er! Det enkleste er kanskje å overføre penger, så får de alle detaljene dine fra banken, men de kan også finne ut hvem du er, dersom du donerer penger fra en telefon som er registrert på deg personlig. Gir du anonymt bortfaller fradragsretten.

Gi skattefradraget også

Vi er heldige i Norge. Til tross for at vi har vært gjennom en relativt tøff økonomisk periode, er arbeidsledigheten fortsatt lav, det samme er renten, og kanskje med unntak av i fjor har de fleste hatt rekordgode lønnsoppgjør de siste årene. Så kanskje det er noen som trenger det skattefradraget mer enn deg? Så i stedet for å gi 1.000 kroner kan du gi 1.369, et cetera.

Valget er ditt. Men uansett hvem det lønner seg for, deg, eller dem i det kriserammete Haiti, så lønner det seg å gi smart.

Lyst til å diskutere?

Besøk vårt debattforum!