Forbrukerøkonom i Nordea, Christine Warloe, er bekymret for unge boligkjøpere som tror at den lave renta er den nye normalen.  Foto: Nordea
Forbrukerøkonom i Nordea, Christine Warloe, er bekymret for unge boligkjøpere som tror at den lave renta er den nye normalen. Foto: NordeaVis mer

Gi deg selv høyere rente

Betal ned lånet med tre prosentpoeng rentepåslag – og du blir gjeldfri åtte år tidligere.

Lånerentene i dagens marked er svært lave. Den økonomiske situasjonen i Europa og verden forøvrig taler dessuten for at rentene vil holdes lave i ganske lang tid fremover, også her i Norge. Likevel krever Finanstilsynets retningslinjer at låntakere skal tåle en renteøkning på fem prosentpoeng for å få innvilget lån.

Hvis du faktisk tåler en renteøkning på fem prosentpoeng, kan du tjene mye på å "sette opp" renten allerede nå.

Gjeldfri mye tidligere

En fiktiv renteøkning kan nemlig skrelle mange år av løpetiden på lånet ditt. Hvis du betaler som om renten var fem prosentpoeng høyere – kan du betale ned lånet på nesten halve tiden.

Frister det å bli gjeldfri om 13 år? Dette må til:

Tallene er basert på beregninger fra DNB og Nordeas valutakalkulator. Lek deg med dine egne tall, og se hvordan det slår ut på ditt lån.  Foto: Tuva Moflag
Tallene er basert på beregninger fra DNB og Nordeas valutakalkulator. Lek deg med dine egne tall, og se hvordan det slår ut på ditt lån. Foto: Tuva Moflag Vis mer


Les også: Slik får du laveste rente på billånet ditt

– Ikke bli historieløse

Vi skal ikke lenger tilbake enn 2008 for å finne rentenivåer på 7-8 prosent, og forbrukerøkonom Christine Warloe er bekymret for låntakere som tror at dagens nivå er normalen:

– Det er bare noen få år siden vi hadde langt høyere rentenivåer, så det er fornuftig å ikke bli historieløse i denne sammenhengen. De som nylig har kjøpt og aldri har opplevd høy rente er spesielt sårbare, sier Warloe.

Selv om bankene krever at du skal tåle 5 prosentpoeng renteøkning for å innvilge lån, vil nok dette i praksis bli vanskelig for mange. Men selv en liten ekstra innbetaling hver måned, kan gi deg handlingsrommet du trenger når renta begynner å stige.

Artikkelen fortsetter under annonsen

– En god løsning kan være å lage en fastrente-avtale med seg selv. Man kan ta utgangspunkt i en rente på 5 prosent og betale mellomlegget fra renten man har i dag. Da har man litt å gå på hvis økonomien senere skulle blir vanskelig, sier Warloe.

Ekstrabeløpet du betaler hver måned kan du forvalte på flere måter. Du kan betale det direkte inn på ditt nedbetalingslån eller rammelån. Alternativt kan du sette det inn på høyrentekonto, dersom du finner en rente som slår lånerenten din.

Les også: Svensk bank gir nordmenn 3,8 prosent rente på sparepengene