Gi bort bilen og få billigere forsikring!

Har du nettopp betalt forsikringspremien, er du i utgangspunktet bundet til forsikringsselskapet ut perioden. Men om du absolutt vil bytte, finnes det flere - kanskje litt sleipe - veier rundt problemet.

Det er utrolig surt å betale på en rådyr forsikring når du vet at du kunne ha spart titusenvis av kroner bare ved å bytte selskap. Når du endelig kommer over et forsikringstilbud som er langt gunstigere enn den avtalen du har i dag, får du derfor lyst til å bytte selskap med en gang.

Dette vet selvfølgelig forsikringsbransjen, og de har derfor gjort sitt for at du skal sitte i garnet...

Oppsigelse av forsikringen

På din nåværende forsikringsavtale finner du vanligvis side opp og side ned med liten skrift. Der står det gjerne: "Forsikringsavtalen er bindende i avtalt forsikringstid, normalt ett år."

Du kan allikevel si opp forsikringen i enkelte tilfeller. Dette vil for eksempel være når:

 • Forsikringsbehovet faller bort,

 • eller det foreligger andre særlige grunner.
Tja, det spørs vel om du ble noe særlig klokere av dette, for hva mener egentlig selskapene når de sier særlige grunner?

Selger du huset eller bilen din, eller den blir stjålet, kan du si opp forsikringsavtalen og få refundert den forsikringspremien for den perioden du har forhåndsbetalt, men ikke kommer til å benytte.

Hvordan omgå bindingstiden?

I en artikkel tidligere denne uka viste vi at du i ekstreme tilfeller kan spare opp til 36.000 kroner på å ha bilforsikring i riktig forsikringsselskap. Det sier seg selv at slike summer gjør det fristende å tøye grensene når grådige forsikringsselskaper hindrer deg i å spare store summer.

Artikkelen fortsetter under annonsen

DinSide tok en prat med en forsikringsselger i et av Norges største forsikringsselskaper, men han ville av naturlige grunner være anonym.

 • - Det er ikke alltid lett å komme ut fra sitt nåværende forsikringsforhold hvis du nettopp har betalt for en ny periode. Det finnes imidlertid alltid muligheter for den som er villig til å prøve seg.

  - Praksisen varierer fra selskap til selskap, noen selskaper vil godta at du for eksempel sier opp bilforsikringen din, hvis du forklarer at du vil spare tusenvis på å bytte selskap. Andre kan være mer gniene. Problemet er at praksisen kan variere fra saksbehandler til saksbehandler i samme selskap, det beste rådet er derfor at du alltid prøver deg. Du har ingenting å tape.

 • - Er du en god kunde hos forsikringsselskapet ditt, vil de også strekke seg langt for å beholde deg. Det er langt lettere å beholde eksisterende kunder enn det er å skaffe nye.

  - Kommer det en totalkunde (det vil si en som har samlet flere forsikringer i samme selskap.) til meg og sier at han vil si opp sin bilforsikring fordi han sparer titusen kroner i året på bytte selskap er valget egentlig enkelt. Jeg kan selvfølgelig vise til avtalen og si at han er bundet ut avtaleperioden, men det er ofte en dårlig løsning.

  Kunden vil da ofte føle seg overkjørt og bli småforbannet. Resultatet er at han sier opp alle sine forsikringer når hovedforfallet kommer, og det vil vi selvfølgelig unngå. Ved å være litt smidig taper jeg riktignok en bilforsikring, men jeg beholder en fornøyd kunde som vil huske at han fikk en god behandling..

Gi bort bilen

Når forsikringsselskapet gir deg det døve øret, er en annen mulighet å omregistrere bilen på kjæresten, eller din ektefelle.

Si ifra til forsikringsselskapet at bilen er solgt og at du vil si opp forsikringen. Du vil da få igjen forsikringspremien for den perioden som ikke blir benyttet.

Etter å ha gjort dette, tegner du så ny forsikring i det andre og billigere selskapet.

Med i regnestykket kommer da omregistreringsavgiften og den situasjonen at du må la bilen stå i en annens navn. Er dette en person du stoler på, kan de pengene du sparer gjøre det vel verdt å ta sjansen.

Men hva koster det å omregistrere bilen?

Omregistreringsavgift 1999
Egenvekt: Personbil / busser1999/98 modell1997 modell1996 modell1995/88 modell1987 modell og eldre
t.o.m. 800 kg6.280.-4.760.-3.590.-2.405.-1.120.-
Fra 800 til 1200 kg8.580.-6.670.-4.935.-3.420.-1.120.-
Fra 1200 til 1600 kg12.335.-9.585.-7.005.-4.7601.120.-
Over 1600 kg15.975.-12.335.-9.025.-6.1551.120.-
      
Varebiler/Campingbiler/kombinerte biler:     
t.o.m. 1000 kg5.105.-3.925.-3.080.-1.960.-1.120.-
Fra 1000 til 2000 kg7.790.-6.330.-4.710.-3.255.-1.120.-
Fra 2000 til 3000 kg12.830.-10.260.-7.620.-5.210.-1.120.-
Basert på biltype, vekt og alder. (Vekten fastsettes i henhold til opplysningene i bilens vognkort)

Som du ser, kan det fort bli dyrt å omregistrere bilen. Hvorvidt det vil være lønnsomt for deg, vil derfor avhenge av hvilken bil du har og hvor mye du spare på å bytte selskap. Les mer om hvor mye du kan spare på å bytte forsikringsselskap her.

Ultrasmart DinSide leser gjorde det enda bedre...

Dette har tydeligvis vært et område hvor mange har gjort sine egne erfaringer... Vi har fått flere henvendelser fra trofaste lesere. En av de beste for å unngå å gi bort bilen, og slippe omregistreringsavgift var denne:

 • Gå til biltilsynet og lever skiltene, der vil du få en kvittering som sier at skiltene dine er innlevert. Denne kvitteringen fakser du til ditt nåværende forsikringsselskap og ber dem om å slette forsikringen. Når selskapet har sjekket Biltilsynets register, og konstatert at bilen ikke lenger er registrert er du fri fra ditt gamle selskap.

  Deretter ringer du til det nye forsikringsselskapet og inngår en ny forsikringsavtale. Så ber du forsikringsselskapet faxe en bekreftelse til Biltilsynet om den nye forsikringen med en gang.

  Så er det bare å hente skiltene hos Biltilsynet igjen. Dette er gratis fordi det ikke er en omregistrering, bilen står jo fremdeles i ditt navn. Er du riktig rask kan denne prosessen gå på 30 minutter.

Beklager – dette elementet er ikke lenger tilgjengelig.