Gi blod i dag!

Hver dag reddes tusenvis av mennesker på grunn av bloddonasjoner. Men det er fremdeles mangel på blodgivere. I dag er Verdens blodgiverdag.

Publisert
Sist oppdatert

14. juni er Verdens blodgiverdag, som ble arrangert for første gang i fjor. Dagen er ment som en takk til alle som gir blod rundt om i verden. Dagen skal også oppfordre andre til å bli regelmessige blodgivere på frivillig basis.

Per i dag er det cirka 90 000 blodgivere i Norge.

- Men det er absolutt behov for flere, særlig i storbyene og spesielt i Oslo. Pasienter med forskjellige skader og sykdommer er helt avhengig av frivillig blodgivning. Du kan ikke drive moderne helsevesen uten blodprodukter, sier Elisabeth Rosvold, avdelingssjef ved Blodbanken i Oslo, til Mozon.

Da de etterlyste flere blodgivere i media i mars, var det mange som meldte seg, men ikke mange nok.

- Vi trenger en jevn tilstrømning av blodgivere hele tiden, fordi vi trenger 5-10 000 flere faste givere enn vi har i dag. Hvert år faller det fra cirka 2-3000 på grunn av ulike årsaker, som aldersgrense og sykdom, sier Rosvold.

Det at dagen faller på 14. juni er ingen tilfeldighet. For det var fødselsdagen til mannen bak AB0-systemet, Karl Landsteiner, som senere fikk nobelspris for sitt arbeide.

Formålet med dagen er å skape bevissthet rundt behovet for blod og bloddonorer i alle deler av verden.

- Det er nok litt varierende feiring av den internasjonale blodgiverdagen. Våre blodgivere vil blant annet få en rose i dag. Røde Kors blodgiverforening vil også stå på stand i byen, sier Rosvold.

Per i dag sitter blodbankene på for lite blod og jobber veldig for å komme opp på et høyere nivå før sommeren.

- Behovet for blod øker ikke om sommeren fordi en del aktivitet på sykehuset reduseres på grunn av ferieavvikling. Men det skjer jo mange ulykker i løpet av sommeren. Blodgivere er også på ferie, så derfor strever vi med å få tappet nok blod på sommeren, sier Rosvold.

Bli blodgiver!
Ønsker du å donere blod er det bare å ringe til nærmeste blodbank og melde deg.

- De fleste sykehus med litt størrelse her i landet har en Blodbank. Blodbanken i Oslo er blodbank for alle sykehusene i Oslo - Ullevål, Rikshospitalet-Radiumhospitalet, Aker, Diakonhjemmet og Lovisenberg, sier Rosvold og legger til at de finnes i alt 52 blodbanker i landet.

Her kan du melde deg som blodgiver

Fakta om blod og blodgivning

Prosentvis fordeling av blodtyper i Norge: A: 49 prosent, 0: 39 prosent, B: 8 prosent og AB: 4 prosent.

I gjennomsnitt tapper hver blodgiver i Norge 2,2 ganger i året.

Røyking er ikke til hinder for blodgivning. Men personer som blir behandlet for høyt blodtrykk skal ikke være blodgivere.

Homofile kan ikke gi blod fordi de har flere infeksjoner enn gjennomsnittet i befolkningen. Disse infeksjonene kan overføres via blodprodukter.

Personer med piercingkan gi blod, men det skal ha gått minst 12 måneder fra piercing gjennom huden til blodgivning. Ved piercing gjennom slimhinne skal man som hovedregel ikke gi blod før en måned etter at nålen er tatt ut.

Personer som har behandlingskrevende diabetes skal ikke være blodgivere.

Ny seksualpartner eller tilfeldig seksuell kontakt gir 6 måneders karantene.

Kilde: giblod.no

 

Mozon.no, 14.06.06

Vi bryr oss om ditt personvern

dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer