Gi aksjefond i julegave

Gi en utradisjonell julegave til din kjære i år: Kjøp et aksjefond. Har du flaks kan det bli lukrativt. Det beste norske fondet har det siste året gitt en avkastning på hele 131 prosent.

En utradisjonell julegave vil som oftest bli godt mottatt. Ikke minst hvis det er en gave som mottakeren vil kunne tjene penger på i fremtiden.

Vær oppmerksom på at noen fond krever at du tegner for 10 eller 50 millioner kroner. Og det er vel bare Røkke og Gjelsten som gir slike julegaver?

Det er ikke vanskelig å kjøpe fond, du må bare ta kontakt med en bank eller fondsforvalter. En stor del av fondene krever bare at du tegner for 100 eller 1.000 kroner.

Fondstyper

Det finnes 10 ulike kategoriseringer for fondstyper: Norske, kombinerte norske/internasjonale, nordiske, europeiske, nordamerikanske, asiatiske eksklusive Japan, japanske, globale, andre regionale fond og bransjefond.

Fondstypene sier noe om hvilke aksjer fondsforvalterne investerer i. For eksempel vil et nordamerikansk fond investere i børsnoterte selskaper i Nord Amerika. Et bransjefond kan eksempelvis investere i IT-selskaper, medisinske selskaper, transportselskaper eller industriselskaper.

- Totalt finnes det 361 ulike norske fond, herav er 219 aksjefond. De resterende 142 fond er pengemarkedsfond, obligasjonsfond og kombinasjonsfond, sier administrerende direktør Lasse Ruud i Verdipapirforeningen

Les mer om disse fondstypene i vår tidligere artikkel om investeringsalternativer.

Det finnes i tillegg om lag 350 utenlandske fond som er til salgs i Norge.

Artikkelen fortsetter under annonsen

De fem beste fond

De fem beste norskregistrerte fond
FondsforvalterFondAvkastning siste årMinimum tegningsbeløp
CarnegieCarnegie Medical131,05%25.000 kroner
SkandiaSkandia Miljøinvest84,17%1.000 kroner
First NordicFirst Nordic Norge vekst71,43%1.000 kroner
ODINODIN Maritim61,38%3.000 kroner
GambakGambak46,44%50.000 kroner

Vi har sett på avkastningen av de norske fond som har klart seg best. Avkastningen måles ofte på ulike måter: Siste måned, hittil i år, siste år, siste to år, siste tre år og siste fem år. Vi har valgt å bruke avkastning det siste året for å sammenligne de ulike fonds.Husk at tabellen viser historisk avkastning, og at dette ikke er noen garanti for fremtidig avkastning.

Ved kjøp av aksjefond må du i tillegg betale et tegningsgebyr og et årlig forvaltningsgebyr. Tegningsgebyret er maksimalt mellom 1-3 prosent av kjøpssummen, og er mulig å forhandle om. Det årlige forvaltningsgebyret er vanligvis fast, og utgjør om lag 1,5-2 prosent av kjøpssummen.

De fem dårligste fondene

De fem dårligste norskregistrerte fond
FondsforvalterFondAvkastning siste årMinimum tegningsbeløp
ODINODIN Emerging markets-18,18%3.000 kroner
ODIN ODIN Japan-17,64%3.000 kroner
NorseNorse Tyren Merkevarefond-16,86%50.000 kroner
DnB DnB Japan-15,48%100 kroner
ODINODIN Kommunikasjon-14,72%3.000 kroner
Husk at også denne tabellen viser historisk avkastning, og det ikke nødvendigvis er en indikator på fremtidig negativ avkastning.

Slik gjør du

Ønsker du å kjøpe en andel i et fond, må du i først omgang bestemme deg for hvor stor risiko du er villig til å ta. Høy risiko er ofte ensbetydende med mulighet for høyere avkastning, og lav risiko med lavere avkastning. Alle forvaltere som selger aksjefond kan gi deg råd om hva som kan være en korrekt investering for deg.

De ulike fonds historiske avkastning kan du følge på DinSide's prisliste og Oslo Børs.

- Ønsker du å kjøpe aksjefond, kan du for eksempel ta direkte kontakt med et fondsforvaltningsselskap. Alternativt kan du ta kontakt med en bank eller et forsikringsselskap, forteller Ruud.

Kjøpet kan foregå over telefon eller via Internett.

- Du trenger ikke selv å opprette en VPS-konto (registrering i Verdipapirsentralen) når du kjøper aksjefond. Fondsforvalteren sørger for registrering i VPS-systemet, sier Ruud.

Lenker til fondsforvaltere

Nedenfor gir vi deg lenkene til et utplukk av de fondsforvaltere, banker og forsikringsselskaper som kan selge deg årets aksjegave. Vær oppmerksom på at dette ikke er noen utfyllende liste.

www.fondsnett.no
(Denne siden samler informasjon fra de ulike fondsforvalterne).
www.avanse.no
www.dnb.no
www.kbank.no
www.alfredberg.no
www.delphi.no
www.firstnordic.no
www.carnegie.no
www.gambak.no
www.handelsbanken.no
www.storebrand.no
www.skandia.no
www.indexspar.no
www.fondsfinans.no