Illustrasjonsfoto: Colourbox.com Foto: Colourbox.com
Illustrasjonsfoto: Colourbox.com Foto: Colourbox.comVis mer

Gendefekt kan avsløre hjertesykdom

Risikoen for hjertesykdom øker med opptil 40 prosent dersom du er bærer av en spesiell DNA-del.

To forskergrupper fra USA og Canada har funnet en gendefekt som øker risikoen for hjertesykdom og hjerteinfarkt. Opp til en av fire hvite mennesker bærer denne DNA-delen, skriver BBC News.

En separat studie fra Island fant at den samme genvarianten hadde sammenheng med en av fem hjerteinfarkt.

Eksperter sier at funnene, som er publisert i tidsskriftet Science, er viktige, men at livsstilsfaktorer også har en betydning for risikoen.

Les også: Skitten luft kan gi hjertesykdom:

- Nyttig screening

Den amerikansk-kanadiske studien fant en DNA-del, en såkalt allele, på et spesielt kromosom som assosieres med hjertesykdom. Studien med 23.000 mennesker viser at de som hadde èn utgave av allelen, hadde en moderat økt risiko for hjertesykdom.

De som hadde to, noe som gjelder rundt en av fire hvite mennesker, og i studien hadde de 30-40 prosent høyere risiko for hjertesykdom.

En av forskerne, professor Ruth McPherson ved University of Ottawa sier at effekten er mindre enn ved røyking eller høyt kolesterolnivå. Screening av friske mennesker for denne genmarkøren vil likevel kunne gi informasjon om fremtidsrisiko for hjertesykdom, påpeker hun.

- Det ville også kunne bidra til å finne ut hvilke mennesker som har best nytte av tidlig fokus på strategier for å redusere risikoen for hjertesykdom, sier McPherson til BBC News.

Artikkelen fortsetter under annonsen

Les også: Flere kvinner dør av hjertesykdom:

Et viktig skritt

I den islandske studien så forskerne på 17.000 mennesker. De fant også at mer enn en av fem hadde to varianter av gendefekten. Mennesker med to utgaver hadde 60 prosent økt risiko for hjerteinfarkt, sammenlignet med dem uten.

Man har satt andre gendefekter i sammenheng med risiko for hjerteinfarkt. Men denne genetiske varianten ser ut til å bety en høyere risiko, og å ha en sammenheng med rundt en av tre tilfeller hos menn under 50 og kvinner under 60.

- Dette betyr et viktig skritt på en veldig lang vei, men et skritt i riktig retning, sier professor Peter Weissberg ved British Heart Foundation.

De nye funnene føyer seg til i rekken av andre funn av gendefekter som kan øke risikoen for hjertesykdom, sier professor i hjertekirurgi, Jan L. Svennevig ved Rishospitalet til Mozon.no.

Les også: Dårlig hjerte bak bussrattet:

- Uviss praktisk betydning

- Det spesielle med de nye funnene er at gendefekten er funnet hos såpass mange som disse undersøkelsene viser. Men hvilken praktisk betydning det vil få, vil tiden vise, sier Svennevig.

Han sier fagmiljøet tror enkelte gendefekter alene kan føre til hjertesykdom. For andre gendefekter øker risikoen med en usunn livsstil. Ifølge Svennevig begynner det å bli nokså vanlig med genundersøkelser på norske sykehus.

- Vi har begynt å ta genprøver på en del av pasientene våre, men foreløpig bare på pasienter med spesielle sykdommer eller syndrom som kan føre til hjerte- og karsykdom. Man tror enda ikke at det er nyttig å gjøre det på hele befolkningen, fordi vi ikke kan gjøre noe med det likevel. Derfor er dette en pågående debatt, sier han.