Gen kan stoppe kreft

Forskere har funnet en metode som aktiverer et antikreft-gen hos mus. Nå håper de metoden kan overføres til mennesker.

Amerikanske forskere har funnet en måte for kroppen å bli kvitt dødelige svulster. De har nemlig oppdaget at en genetisk "bryter" kan gjenopplive et gen som vanligvis undertrykker unormal celledeling, skriver avisen The Independent.

Stanser svulsten
I en studie på laboratoriemus fant forskerne at det var mulig å stanse veksten av svulster ved å aktivisere p53-genet, som er kjent for å være med på å motarbeide kreft.

I noen av dyrene ble svulstene krympet med mellom 46 og 100 prosent. Teknikken så ut til å virke på lymfekreft og bindevevskreft, som også rammer mennesker.

Er du bekymret for kreft? Her er ti enkle undersøkelser som kan redde livet ditt:

Det er velkjent at p53-genet er skrudd av i mer enn halvparten av alle menneskelige krefttyper. Dette spiller en kritisk rolle i kreftutviklingen.

Funnene i studien, som er publisert i tidsskriftet Nature, viser at dersom en kan lage medikamenter som kan gjenopplive ødelagte p53-gener, vil dette kunne gjøre at svulstene forsvinner.

- Viktige funn
- Dette er en meget god eksperimentell studie, og funnene her er viktige. Men det er enda for tidlig å si om dette er et gjennombrudd i kreftforskning, blant annet fordi det har vist seg flere ganger at det er langt fra dyrestudier til mennesker, sier professor Rolf Bjerkvig ved Institutt for Biomedisin ved Universitetet i Bergen.

Artikkelen fortsetter under annonsen

Akkurat nå tester norske forskere en ny kreftvaksine. Les mer her:

I studien fikk genmodifiserte mus der p53-genet var "skrudd av" behandling som skrudde genet på igjen. Dette skjedde etter at dyrene allerede hadde utviklet svulster. Når den genetiske "bryteren" igjen var aktivisert, krympet flertallet av svulstene med mellom 46 og 100 prosent.

Forskerne observerte forbedringer i både lymfekreft og bindevevskreft, men på ulike måter: I lymfekreften gjennomgikk kreftcellene en naturlig prosess av celle-"selvmord" i løpet av et par dager med p53 skrudd på. I bindevevskreften stoppet svulstene å vokse og skrumpet gradvis bort, selv om krympeprosessen var tregere enn for lymfekreften.

Uten bivirkninger
Studien viste også at gjenopplivingen av p53-genet inne i svulstceller ikke påvirket de normale, friske cellene.
- Dette betyr at vi kan designe et medikament som reparerer p53 uten å behøve å bekymre oss for mye om giftige bivirkninger, sier Andrea Ventura, en av forskerne ved Massachusetts Institute of Technology.

Vil du vite mer om kreft? Les mer på Lommelegen: