Gebyret som egentlig er en gladsak

Det bare ser ut som om du betaler mer.

Irriterer du deg over ekstragebyrene når du reiser? Dette er ikke ett av dem. Foto: Norwegian.no
Irriterer du deg over ekstragebyrene når du reiser? Dette er ikke ett av dem. Foto: Norwegian.no Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

– Nå er det åpnet opp for at butikkene kan ta betalt av kunden. For eksempel har flyselskapet Norwegian begynt å ta gebyr for betaling med kredittkort, sier Eivind Stage, seksjonsleder i Konkurransetilsynet, til DinSide.

Betalingsformidling og markedene for betalingskort er prioriterte områder for Konkurransetilsynets arbeid med å fremme konkurranse i Norge.

Dette er noe av grunnen til at du nå må betale kredittkortgebyr enkelte steder hvor du handler.

En regelendring som kom i november i fjor, åpner for at kortbrukerne i Norge kan bli pålagt en avgift ved kjøp av varer og tjenester. Enkelte medier advarte om at det ville koste å bruke kortet, men det gjør det allerede, du ser bare ikke kostnaden like direkte.

>>>Pass på at du betaler nok

Derfor får du du gebyret

– De internasjonale kortselskapene har tidligere hatt bestemmelser i sine standardavtaler som har lagt begrensninger på butikkenes mulighet til å velte gebyret over på kortkunden, forklarer Stage.

Nå har imidlertid butikkene mulighet til å ta betalt av deg som kunde dersom du betaler med et kort som det normalt koster butikkene mer at du benytter.

- Gratis med de fleste kort

Vil en kunde betale med kredittkort hos Norwegian, tar flyselskapet en avgift på 40 norske kroner.

Åsa Larsson, presse- og informasjonssansvarlig hos Norwegian, sier til DinSide at de har fått få negative reaksjoner på gebyret.

- Vi opplever det som at våre kunder setter pris på at det er en mulighet å betale med kredittkort og ikke påtvunget da betaling med andre kort er gratis, sier Larsson.

Du har betalt hele tiden

Men selv om gebyret for å betale nå først blir synlig, så tro ikke at det først er nå du betaler for kortbruken.

Eivind Stage i Konkurransetilsynet mener nettbutikkene har en fordel når det gjelder muligheten til å ta betalt for kortbruk. Foto: Konkurransetilsynet
Eivind Stage i Konkurransetilsynet mener nettbutikkene har en fordel når det gjelder muligheten til å ta betalt for kortbruk. Foto: Konkurransetilsynet Vis mer


- For kunden som kommer med kortet og må betale noe ekstra, fremstår regelendringen kanskje ikke som noe positivt. Men før denne regelen kom var de gebyrene som butikkene må betale, skjult for kundene. Det gjør at kostnadene knyttet til kortbruken blir driftskostnader som veltes over på kunder i form av høyere priser, sier Stage.

Han legger til at det fortsatt er dette som er vanlig praksis de fleste steder, men at regelendringen i alle fall gir butikkene mulighet til å synliggjøre at noen kort er dyrere enn andre.

- Dette kan være med på å senke butikkens kostnader, noe som igjen gir rom for at prisene på varene blir lavere. Og det gir kundene mulighet til å velge billigste betalingsmiddel, sier Stage.

Mektige kortselskaper

Det er konkurransemessige utfordringer knyttet til markedene for betalingskort i Norge. Markedene er preget av få og store aktører, og Konkurransetilsynet er opptatt av å gi deg som kunde insentiver til å velge de mest effektive betalingstjenestene.

Konkurransetilsynet mener det er positivt at butikkene nå har mulighet til å ta gebyr direkte av kunden.

- Det er ulike kostnader med å betale, og nå er det mulig for butikkene å gjøre kostnaden synlig for den som bestemmer hvilket betalingsmiddel som skal brukes. Da blir det konkurranse om å tilby rimeligere betalingstjenester, mener Stage.

Han tror ikke forbrukerne har vært så bevisste på at bruk av enkelte kort gir en høyere kostnad for butikkene.

Lyst til å diskutere?

Besøk vårt debattforum!