Gebyrene du kan trekke fra

Hvilke gebyrer kan du trekke fra i selvangivelsen? Og hvilke ikke? Vi har fasit.

Publisert
Sist oppdatert

Forvirring
Det hersker full forvirring om hva folk egentlig kan føre opp som rentefradrag i tillegg til selve rentene, ikke minst på grunn av enkelte oppslag i den senere tid.

I dag har vi derfor satt oss på Skattedirektoratet og andre som kan gi autorititative svar, og oppklare saken én gang for alle:

Tommelfingerregelen er at alt som påvirker den effektive lånerenten, skal føres til fradrag i selvangivelsens post 3.3.1. Gjeldsrenter

Lånene dine

At rentene som står oppført i bankens årsoppgave skal være inkludert i det forhåndsutfylte beløpet for rentefradrag, er selvsagt.

Like selvsagt er det ikke, at også gebyrene i forbindelse med både opptak og betjening av lån skal være inkludert i beløpet:

Etableringsgebyret
Etableringsgebyr for lån som du har betalt i likningsåret, er fradragsberettiget, og skal være med i summen du fører opp i selvangivelsens post 3.3.1, selv om det ikke står et ord om det i veiledningen.

Termingebyrene
Det samme gjelder termingebyrene ved banklån. Ifølge Skattedirektoratet, betraktes også disse gebyrene som å ha nær tilknytning til låneforhold, og skal derfor trekkes fra.

At heller ikke dette ikke står nevnt i veiledningen til selvangivelsen, er trolig en kime til manges forvirring, og når feil opplysninger gis i mediene, blir neppe forvirringen mindre. Etter et utall telefoner, sitter vi imidlertid med et endelig og autoritativt svar fra Skattedirektoratet.

Bankene er forpliktet til å innrapportere både betalte renter, eventuelle etableringsgebyrer og termingebyrer til skatteetaten, og det forhåndsutfylte beløpet skal inkludere alle disse beløpene. Din kontrolloppgave blir å summere beløpene på bankens årsoppgave, og sjekke at summen stemmer med beløpet i post 3.3.1.

Husk også å føre opp renter av eventuell gjeld til privatpersoner og arbeidsgiver. Betalte forsinkelsesrenter (morarenter) av gjeldsrenter, kan du også trekke fra.

Forbrukskreditten

For renter på usikret kreditt, også ved avbetalingskjøp, gjelder det samme: renter samt alle gebyrer forbundet med slik kreditt skal kunne trekkes fra.

For ekstremt dyre kredittkjøp, er det imidlertid ingen hjelp å få av staten. For effektive renter over 17 prosent, får du ikke rentefradrag.

I skattelovforskriften er det tatt inn en bestemmelse som sier at: "For hver avtale om kredittkjøp, er fradraget begrenset til en sats på 17 prosent effektiv rente".
Les mer her

Gjelder ikke forsikringen og restskatten

Har du valgt å stykke opp forsikringen i flere betalinger per år, har du muligvis pådratt deg noe som for mange vil fortone seg som kredittrenter, men ikke for skattemyndighetene. Her sier nemlig skattedirektoratet stopp, og får støtte hos forbrukerombudet. Termingebyrer ved betaling av forsikringspremier er ikke fradragsberettiget: Trykk her, og les mer.

Rentetillegg på restskatt kan du heller ikke trekke fra (men eventuelle morarenter kan du trekke fra - se ovenfor).


Mer om

Vi bryr oss om ditt personvern

dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer