Gavmilde lever lenger

Gavmilde eldre mennesker lever lenger enn gjerrigknarker, viser en ny studie.

Publisert
Sist oppdatert

Studien er den første som sammenligner hvordan gavmildhet i det daglige livet påvirker levealderen, og eksperter sier at funnene er overraskende, skriver USA Today.

Forskere har lenge visst at sosial kontakt forbedrer helsen og kan føre til et lengre liv.

- Men man har alltid trodd at fordelene stammer fra den støtten folk får. Disse resultatene snur opp-ned på den forestillingen. Resultatene er banebrytende fordi de sier at det å hjelpe noen hver dag kan beskytte hjelperens helse, sier psykiater Shelley Taylor, som er ekspert på stress og helse ved UCLA i California.

Forskerne fulgte 423 par i fem år. Alle mennene var minst 65 år. Ved starten av undersøkelsen ble deltagerne spurt om de hadde gitt eller fått følelsesmessig eller praktisk hjelp de siste fem årene.

- Fem år senere var det 50 prosent større sjanse for at de som oppga at de hadde hjulpet andre fremdeles var i live, sier psykiater Stephanie Brown ved universitetet i Michigan. Studien hennes blir publisert i tidsskriftet Psychological Science neste år.

For å være sikre på at “giverne” ikke var i bedre form da studien startet, registrerte forskerne også deltagernes fysiske og psykiske helse. De justerte også etter alder, kjønn, røyking, drikking, treningsvaner og andre personlige kvaliteter pleier å føre til et langt liv.

- Men det var fremdeles en sterk sammenheng mellom det å gi og et langt liv, sier Brown.

- Menneskeheten ville ikke ha overlevd hvis men ikke ga og delte på ting, så kanskje vi har utviklet oss til å leve lenger hvis vi hjelper andre.

- Det at kvinner lever lenger enn menn kan delvis forklares med at de har mer sosial kontakt, både som givere og mottagere, sier Taylor.

Men hun peker også på at det finnes motstridende forskningsresultater.

- Disse resultatene bør tas med en klype salt, fordi det også er resultater som tyder på at for mye gavmildhet og omtanke, som for eksempel av folk som passer på Altzheimers-pasienter, kan svekke immunforsvaret.

- Men det er antagelig ikke det vi snakker om her. Det er mer den dagligdagse gavmildheten, sier hun.

Forskerne tror at giverglede fører til mindre utskillelse av stresshormoner, som er sunt for hjertet og styrker immunforsvaret.

Mozon.no, 19.11.2002

Vi bryr oss om ditt personvern

dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer