Gavmilde foreldre

Hvor mye kan du motta i gave fra foreldrene dine før myndighetene vil ha klørne i pengene?

Populært nettmøte

I går var det nettmøte på DinSide Økonomi om Hjelp til selvangivelsen.. DinSide fortsetter å svare på lesernes skattespørsmål.

Stor gave

En av våre lesere skrev følgende til oss:
Jeg har fått 200.000 kroner i gave av mine foreldre, må jeg betale noen form for avgift/skatt? Og må dette beløpet føres opp noe sted?

- For det første må både giver og mottaker sende en melding til skattefogden, forklarer Gry Nilsen, og legger til:

- Men barn kan totalt sett motta 250.000 kroner fra hver av foreldrene sine (men også besteforeldre, onkler og tanter), før det må betales arveavgift. Men det er ikke spesifisert noe årlig beløp i forhold til slike utbetalinger.

I vårt spesifikke eksempel, der mottakeren har fått 200.000 kroner, kan vi anta at det gjelder 100.000 kroner fra hver av foreldrene. Dermed kan han fremdeles motta 150.000 kroner fra hver av foreldrene, før det utløser noen form for arveavgift.

Men skal beløpet føres opp på selvangivelsen også?

- Ja, det skal det. Men ikke fordi at man skal betale skatt av pengene, men fordi skattemyndighetene ønsker en forklaring av hva man har levd av, sier hun.

Avgiftsfrie gaver

Ifølge Nilsen er det svært viktig å huske på, at man kan gi økonomisk støtte til barn, mens de er under utdanning, uten av det utløser noen form for arveavgift, og uten at det spiser opp fribeløpet. Dette vil vanligvis skje i form av mindre og hyppige beløp.

- I tillegg kan foreldrene (og andre nære slektninger), gi gaver til bursdager, konfirmasjoner og andre anledninger, uten at det utløser noen form for avgift. Men det er stor forskjell på hvilken gave vanlige folk kan gi, og hvilken gave eksempelvis Røkke kan gi. Man ser nemlig på foreldrenes økonomi, før man bestemmer seg for hva som er "vanlig", avslutter hun.

10.000 kroner vil eksempelvis nok bli sett på som en grei gave, men ikke 50.000 kroner.

Det vil si har du rike foreldre, så vil du også kunne få større gave enn dem som har foreldre med dårligere økonomi.

Mer om skatt: