<i>Foto: Mario A. Magallano Trejo</i> Foto: Mario A. Magallano Trejo
Foto: Mario A. Magallano Trejo Foto: Mario A. Magallano TrejoVis mer

Gaven til den som har alt

Det er jammen ikke lett å finne julegaver til den som har alt. Vi har løsningen!

"Til den som har alt" sto det på et treskrin som sto i farmor og farfars bokhylle. Full av spenning måtte vi barnebarna åpne. Ingenting. Skrinet var i virkeligheten bare to treklosser hengslet sammen. Hmmm...

Nå i førjulsstria er det flere som river seg i håret og prøver å pønske ut hva de skal gi bestekompisen, tante og onkel, mormor, fader'n og tenåringsniesene. Hva i all verden skal du finne på? Strengt tatt har de jo alt de trenger?

Gaver for milliarder

I år vil vi i desember kjøpe julegaver for svimlende 12,5 milliarder kroner, ifølge NA24. 40 prosent av oss vil bruke mellom 2000 og 5000 kroner på julegaver. 20 prosent kommer til å bruke enda mer, ifølge en undersøkelse utført av Handels- og Servicenæringens Hovedorganisasjon og Deloitte.

Vi er riktig gavmilde mot våre nærmeste, med andre ord. Men hvor mange av gavene er helt meningsløse?

Du har sikkert pakket opp både en og to julegaver som fremsto som helt uforståelige for deg. Hva i all verden skal du med et elektrisk steketermometer, du som ikke vet opp eller ned på en skinkestek? Eller nissepynten "made in China"? Du hater jo nisser!

Ubrukte gavekort

Gavekortet er redningen for mange. Flotte saker, da kan adressaten velge selv hva han eller hun har lyst på. Problem løst.

Joda, men det er jo sabla irriterende hvis gavekortet aldri blir benyttet. Økonomiprofessor ved NHH, Ola Grytten, sa til TV2 at han anslår at gavekort til en samlet verdi av 2,5 milliarder kroner forblir ubenyttede. Det betyr at du kanskje gir 300 kroner i julegave til sportsbutikken, og ikke nevøen din.

Løsningen må være å finne julegaver med mening. Det er ikke så vanskelig som du kanskje tror, bare du bruker litt kreativitet.

Her er våre forslag:

Beklager – dette elementet er ikke lenger tilgjengelig.


Kulturopplevelser

Vi mangler ikke mye i velstående Norge, så et godt gavetips er rett og slett å gi bort en hyggelig opplevelse. Kinobilletter, teaterbilletter, billetter til revyer, stand-up show eller konserter er fine gaver. Gavekort på kinobilletter til de fleste kinoer i Norge får du kjøpt gjennom Filmweb.

Foto: Brains Foto: Brains
Foto: Brains Foto: Brains Vis mer


Opplevelser for ungene

Det finnes ikke mange barn i Norge i dag som mangler lekesaker. Det som det kanskje kan skorte litt på, er naturopplevelser, eller rett og slett voksenkontakt. En tur i akebakken, dagstur til nærmeste skisenter eller en dag på skøytebanen er fine gaver til barn. Følger du opp med kakao og boller etterpå, burde suksessen være sikret. (Det nytter nok ikke å lure seg unna de store julegavene for foreldrene, men er du den kule onkelen/tanten/niesen/fetteren barna ikke ser så mye til ellers, kan dette sikre heltestatusen din hos ungene.)

Mat og drikke

Gaver som kan fortæres eller drikkes opp er glimrende julegaver til de på gavelisten du ikke aner hva du skal gi. En god flaske vin, eller til og med en akevitt slår som regel godt an. Andre fine alternativ er gourmetmat - en spekeskinke, et fenalår, eller rakfisk. Det finnes 80 produkter som er "Spesialitet-merket" av matmerk. Gode norske gourmetprodukter, altså. Se en oversikt over produktene hos Matmerk. Du burde få tak i produktene i din nærmeste delikatesseforretning eller hos de store supermarkedene.

Gi bort en geit

Foto: Kirkens Nødhjelp
Foto: Kirkens Nødhjelp Vis mer


Kirkens Nødhjelp har lansert et nytt konsept i år, perfekt for deg som virkelig vil gi en julegave med mening. Kjøp en geit i julegave til den som har alt. Selve geita får en trengende fattig familie glede av, mens han eller hun du kjøper geita på vegne av, kan glede seg over å ha gjort en god gjerning - uten å ha løftet en finger selv. Du kan også kjøpe kyllinger, en fotball, en vannpumpe eller symaskin med sykurs som veldedighetsgave gjennom Kirkens Nødhjelp. Les mer om dette hos organisasjonens nettside: Gaver som forandrer verden

Kjøper du flere geiter til jul, blir det dessuten skattefritt. Les mer om det
i saken om skattefrie julegaver.

Velværegaver

En dag på spa er en kjærkommen gave, i hvert fall til en kvinne som fortjener litt tid for seg selv. Mange menn har også fått øynene opp for spa, så du kan jo utfordre svigerfar med et spabesøk i gave, selv om han tror eteriske oljer er noe han kan bruke til biffstekingen. Skal du kline skikkelig til, kan du gi din utkårede (og deg selv) en helg på spa. Du kan også gi bort timesbehandlinger på fotpleie, ansiktsmassasje e.l. Bare pass på at mottakeren faktisk har lyst på en velværebehandling. Hvis ikke risikerer du å gi pengestøtte til spaet.

Har du ikke peil på spa? Lær mer på Alt om spa.

Foto: Apple Foto: Apple
Foto: Apple Foto: Apple Vis mer


Blodrød iPod

En av årets hotteste duppedittgaver er iPod Nano, den bittelille mp3-spilleren fra Apple. Kjøper du den røde nanoen, støtter du samtidig Red-kampanjen, som samler inn penger til bekjempelse av Hiv/Aids i Afrika. Den røde nanoen er nemlig et "Product Red". Av de 1.690 kronene du betaler for den (utgaven med 4gb og plass til 1.000 sanger), går 10 dollar (cirka 61 kroner) av pengene Apple tjener på salget til Red-kampanjen. Kjøp den gjennom Apples nettside. Les mer om Red-kampanjen hos JoinRed.

Et bladabonnement

Gir du noen et bladabonnement i gave, har de glede av det lenge etter at julen er over. mange magasiner har spesialtilbud nå før jul. Gruble litt på hva som er interessen til den du skal gi gave til. Det finnes et blad for de fleste. Den som er opptatt av helse kan få et årsabonnement på Puls til 479 kroner. Fjortisniesen kan få et årsabonnement på TOPP for 429 kroner. Et årsabonnement på Autofil koster 499 kroner. Alle disse abonnementene kan bestilles gjennom Allergruppen.

Interiørentusiastene kan ha glede av et Bonyttabonnement, til 419 kroner året. Småbarnsfamilien vil kanskje like Foreldre & Barn? Disse abonnementene kan bestilles gjennom Bladkiosken.

NB! Vi gjør oppmerksom på at DinSide eies av Aller Internett, som er en del av Allergruppen.

La mannen din lære å kokkelere med vilt på Fossheim Hotell.

Foto: Fossheim Hotell
 Foto: Fossheim Hotell
La mannen din lære å kokkelere med vilt på Fossheim Hotell.

Foto: Fossheim Hotell
Foto: Fossheim Hotell Vis mer


Lærerike gaver

Utvid gavemottakerens horisont ved å gi bort et kurs i julegave. Kokkekurs, dansekurs, fotokurs, språkkurs, datakurs ... det finnes et kurs for alle. Bare vit at personen faktisk har lyst til å gå på kurset - tante med to venstrebein og angst for dansegulv vil nok ikke ha dansekurs.

En oversikt over forskjellige matkurs finer du hos Kokk.no.

En oversikt over forskjellige dansekurs finner du hos Startsiden.

En oversikt over forskjellige språkkurs finner du hos Startsiden.