Gaven med 12 prosent rente

Hvilken sparerente foretrekker du: 6 prosent eller 12 prosent? Sparing i fond har hittil gitt renter som banksparing bare kan drømme om.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Sparehistorie

Illustrasjon: Per Ervland Foto: Illustrasjon: Per Ervland
Illustrasjon: Per Ervland Foto: Illustrasjon: Per Ervland Vis merEnten du skal gi penger til barna, barnebarn eller et maktutjevningsfond til kona, bør du vite at sparing i fond hittil har gitt renter som banksparing bare kan drømme om, både på mellomlang og skikkelig lang sikt.

Selv om det som kjent er vanskelig å spå, særlig om fremtiden, kan alle som lurer på hvordan de best plasserer en pengegave, få en pekepinn av historien gjennom våre tall, laget på grunnlag av data fra Verdipapirfondenes forening og Norges Bank.

Én blir 2,5

En tusenlapp under juletreeet for fem år siden ville ha blitt 2,5 tusenlapper nå, hvis den hele tiden hadde vært plassert i et gjennomsnittlig norsk aksjefond. I banken til en gjennomsnittlig innskuddsrente ville verdien ha blitt til under halvparten.

Ser man grovt på det, har forholdet mellom avkastningen av banksparing og sparing i norske fond vært omtrent 1:2,2 de siste tyve årene. Går man tredve år tilbake i tid, har norske fond gitt nærmere fem ganger så høy avkastning som sparing i bank.

Så mye kunne tusenlappen blitt
Antall år spart..i norske aksjefond*..i globale aksjefond*..i banken**
52475,21028,81133,4
102801,91701,61448,0
206696,43673,42932,6
3029769,623176,46255,5
Historiske data. Tall i kroner. *Kilde: Verdipapirfondenes forening. Gjennomsnittlig avkastning (indeks) minus 1,7 % i forvaltningshonorar per 30.11.06. **Beregninger utført av DinSide basert på statistikk per september 06 fra Norges Bank over innskuddsrenter siden 1977.


Det er vanlig å anta at sparing i bank innebærer tilnærmet ingen risiko, mens det knytter seg høyere risiko til sparing i aksjefond. Avkastningstallene, både fem og tredve år tilbake i tid, viser imidlertid tydelig at det hittil har gitt høy avkastning å ta en viss risiko.

- Historien viser at sparing i aksjefond har gitt bedre avkastning enn bankinnskudd på lang sikt. Hvis du har mage til å tåle aksjemarkedets løpende svingninger vil du etter all sannsynlighet være med på å slå bankrentene også i framtiden, selv om fondsbransjen ikke kan gi noen formell garanti for dette, sier administrerende direktør Lasse Ruud i Verdipapirfondenes forening.

Valg: 6 eller 12 prosent rente

Den gjennomsnittlige årlige avkastningen som fondsforvalterne har kunnet tilby hittil er formidabel i forhold til bankrentene.

Årlig avkastning i snitt...
Hvis du hadde spart de..i et norsk aksjefond*..i et globalt aksjefond*..i banken**
..siste 5 år19,87 %0,57 %3,18 %
..siste 10 år10,85 %5,46 %4,20 %
..siste 20 år9,97 %6,72 %5,83 %
..siste 30 år11,98 %11,05 %6,52 %
..siste 36 år10,85 %8,49 %5,83 %
Tallene viser prosentvis gjennomsnittlig (geometrisk) avkastning per år. *Indeks minus 1,7 % i forvaltningshonorar per 30.11.06. Kilde: Verdipapirfondenes forening. **Beregninger utført av DinSide basert på statistikk per september 06 fra Norges Bank over innskuddsrenter.


Til tross for at harde fakta viser at sparepenger over tid trives best i fond, meldte NTB senest i går at det først og fremst er proffene som plasserer pengene sine i aksjefond. Småsparerne nøler, til fondenes frustrasjon.

- Som andelseier i et aksjefond blir du deleier av de økonomiske resultatene som skapes i de bedriftene fondet investerer i. Det å tro at disse resultatene gir dårligere langsiktig avkastning i fremtiden enn bankrenten er ensbetydende med ikke å tro på vårt økonomiske system, avslutter Ruud.

Skatt øker forskjellene

Vi har ikke tatt hensyn til skatt i våre beregninger. Renteinntekter av bankinnskudd beskattes hvert år underveis, mens fondssparing gir utsatt skatt frem til gevinsten realiseres. I tillegg er det fremdels rabatter i formuesskatten ved sparing i aksjefond. Begge disse delene av skattesystemet virker i fondssparingens favør.

Det er fortsatt tid igjen til å løpe og kjøpe en fondsandel i julepresang til poden. Ifølge Verdipapirforeningen, er saksbehandlingstiden hos fondsforvalterne ofte et par dager, kanskje tre i dagene før jul.

I dag har du med andre ord akkurat tiden og veien til å få til en pengegave som historien har vist å være kjempegod.