Går PC-en din i stykker, kan butikken skylde på Windows 10

Butikken trenger ikke ta ansvar for problemer etter Windows-oppdateringen.

<B>STORSTILT MARKEDSFØRING: </b>Windows 10 ble lansert som en gratis oppdatering for alle med Windows 7 og Windows 8. Men om du oppdaterer, risikerer du at butikken ikke vil reparere problemer med PC-en din, etter et ferskt FTU-vedtak. Foto: JUNG YEON-JE / AFP / NTB SCANPIX
STORSTILT MARKEDSFØRING: Windows 10 ble lansert som en gratis oppdatering for alle med Windows 7 og Windows 8. Men om du oppdaterer, risikerer du at butikken ikke vil reparere problemer med PC-en din, etter et ferskt FTU-vedtak. Foto: JUNG YEON-JE / AFP / NTB SCANPIX Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

I 2014 kjøpte Jørgen Ringdal Sæter en bærbar Windows 8-PC fra NetOnNet.no.

- Jeg oppdaga raskt at PC-en ble fryktelig varm, uten noen spesiell grunn, forteller Sæter til Dinside.

Lenovo Yoga 2 Pro-maskinen ble sendt inn til reparasjon, og NetOnNet hevdet å fikse problemet – gratis, i tråd med reklamasjonsretten.

Men snart fikk PC-en de samme problemene igjen, og den ble sendt inn for andre gang.

- Da fikk jeg e-post fra Infocare, om at jeg måtte velge hva jeg ville gjøre, fortsetter Sæter, for denne gangen ville plutselig ikke NetOnNet dekke reparasjonen.

Grunnen? PC-en kjørte «uoriginal programvare». Nærmere bestemt programvaren Microsoft ber alle Windows 8-brukere installere: Windows 10.

LES OGSÅ: Slik unngår du varsler om å oppgradere til Windows 10

«Frivillig oppdatering»

Ifølge Sæter fikk han aldri noe valg hvorvidt han faktisk ville installere Windows 10; det skal ha skjedd automatisk. Dette har mange andre også rapportert.

SKYLDER PÅ WINDOWS 10: NetOnNet ville ikke reparere PC-en, fordi kunden hadde installert Windows 10. De mente dette kunne forårsake feilen, og at programvaren var «uoriginal. Foto: NETONNET
SKYLDER PÅ WINDOWS 10: NetOnNet ville ikke reparere PC-en, fordi kunden hadde installert Windows 10. De mente dette kunne forårsake feilen, og at programvaren var «uoriginal. Foto: NETONNET Vis mer


Men det var altså denne Windows 10-oppdateringen som NetOnNet mente skapte feilen i Sæters PC. «...feil er softwarerelatert og maskinen har uoriginal SW (win10)» stod det verkstedsrapporten, til tross for at feilen også oppstod med Windows 8.

- En programvareoppdatering gjøres frivillig av brukeren. Og om feilen kan rettes gjennom en nullstilling, kan kan produktet hverken anses som ødelagt eller som å ha behov for reparasjon, sier kommunikasjonssjef Nora Ay i svenske NetOnNet Group til Dinside.

- Så om man oppdaterer en PC kjøpt på NetOnNet til Windows 10, mister man i praksis reklamasjonsretten?

- Reklamasjonsretten vil alltid være der så lenge feilen kan spores tilbake til en produksjonsfeil. Dog gjelder ikke reklamasjonsretten om feilen kan tilskrives ekstern påvirkning, svarer Ay, som altså mener en Windows 10-oppdatering kan være en slik.

Fratar butikker ansvar


Er man uenig med butikken, kan man klage til Forbrukerrådet, og videre til Forbrukertvistutvalget (FTU).

Dette gjorde Sæter, men fikk ingen hjelp.

«Innklagde kan ikke holdes ansvarlig for oppgraderinger klageren velger å foreta, selv om disse kommer automatisk fra Windows eller andre leverandører av programvare på PC-en» skriver FTU i det heller oppsiktsvekkende vedtaket.

FTU-vedtak er ikke bare bindende, men setter også normen for liknende tvister i framtida.

Men hverken direktør Aslaug Skrede Gauslaa i FTUs sekretariat, eller lederen for de som fattet vedtaket Hilde Hauge, vil forklare Dinside hvorfor de mener Windows 10 kan frata butikker ansvaret for PC-ene de selger framover.

«Veldig næringsvennlig»

- FTU har i dette vedtaket lagt seg på en veldig næringsvennlig linje når det gjelder bevisvurderingen. Utvalget antar at Windows 10 er årsaken til feilen.

Og så lenge PC-en ikke er markedsført med at denne oppdateringen funker, mener utvalget at klageren har tatt en sjanse, sier direktør for forbrukerservice Ingeborg Flønes i Forbrukerrådet til Dinside.

REAGERER: Direktør Ingeborg Flønes i Forbrukerrådet synes FTU er vel grei med butikken i vedtaket sitt. Foto: FORBRUKERRÅDET
REAGERER: Direktør Ingeborg Flønes i Forbrukerrådet synes FTU er vel grei med butikken i vedtaket sitt. Foto: FORBRUKERRÅDET Vis mer


- Spiller det noen rolle at det er PC-en selv som ber brukeren om å oppgradere til Windows 10?

- Ja, det hjelper litt. Men der PC-en ligger i grenseland hva gjelder spesifikasjoner, må forbrukeren ta sjansen selv, svarer Flønes.

- Bør ikke PC-er som er innenfor reklamasjonsretten uansett takle en Windows-oppdatering?

- Nei, det går ikke an å slutte dette fra vedtaket eller loven som sådan, slik vi forstår det.

Frykter andre får samme beskjed

- Så burde man unngå å oppgradere til Windows 10, da?

Bør butikker ta ansvar for at PC-er innenfor reklamasjonsretten takler en Windows-oppdatering? (Avsluttet)
Ja, det må forventes(84%) 3632
Nei, oppdateringen er frivillig(16%) 668
Avstvemningen er ikke styrt og reflekterer kun lesernes egne meninger.


- Nei, oppdater gjerne til Windows 10, men vær obs på at alle oppdateringer av operativsystem på PC-er og mobiler kan føre til problemer. Man bør vite hva man gjør, selv om maskinen maser om det, råder Flønes i Forbrukerrådet.

Tilbake sitter Jørgen Ringdal Sæter, som nå har betalt 1.500 kroner for at verkstedet i praksis bare avinstallerte Windows 10.

- Vedtaket til FTU skjønner jeg ikke. Det kan jo være at jeg tar feil, men det gir absolutt ingen mening i mitt hode, sukker han.

- Og når det skjer med meg, vil det jo skje med andre, også.

LES OGSÅ:
Slik unngår du maset om å installere Windows 10
Slik installerer du Windows 10
9 ting vi hater ved Windows 10
11 ting vi elsker ved Windows 10