Flere betalingsterminaler har blitt stjålet den siste tiden. Foto: Kristina Picard
Flere betalingsterminaler har blitt stjålet den siste tiden. Foto: Kristina Picard Vis mer

Går løs på butikkterminaler

En ny type kortsvindel skal ha kommet til Norge.

Publisert
Sist oppdatert

Over 20 betalingsterminaler er stjålet fra butikker i Oslo-området i det siste. Trolig er planen å bruke dem i en ny type kortsvindel som nå er kommet til Norge, skriver E24 i dag.

Kjeltringer har forsøkt å bestikke butikkansatte for å få anledning til å stå og kikke på hvilke pinkoder kundene slår inn på betalingsterminalene. Og nå stjeles det betalingsterminaler fra butikker, som det så brukes komponenter fra for å kunne manipulere andre betalingsterminaler.

Derfor teiper de over chiphullet

Tar ut i andre land

Hittil er det bare avslørt to tilfeller av slik svindel i Norge. Ett i mars og ett denne uken i butikken Lekehuset på Maxi Storsenter på Hamar, der over 200 betalingskort er blitt tappet for store beløp, skriver E24.

Ifølge Knut Kvalheim, daglig leder i Bankenes Standardiseringskontor, har man i osloområdet fanget opp et tyvetall tyverier av betalingsterminaler nå i det siste.

- Vi har avdekket en for oss ny svindelmetode, sier Kvalheim.

Ut fra metodene som er brukt, ser det ut som om de to avdekkede sakene ikke har noen forbindelse med hverandre. Men felles er det at det er internasjonale bander som står for kortsvindelene. Både med terminalen som ble tappet tidlig i år og den på Lekehuset på Hamar, ble uttakene gjort et annet land.

Anders Bigseth i Teller oppfordrer deg til å bruke chipløsningen.
Anders Bigseth i Teller oppfordrer deg til å bruke chipløsningen. Vis mer

Slik unngår du kortkrise i ferien!


Bruk chip

Hvis du blir svindlet, er det ikke du, men bankene som må ta regningen. Likevel kan du langt på vei sikre deg mot kopiering av kort ved å bruke chipløsningen der dette er mulig.

- Vi kjenner ikke til noen uautoriserte tilfeller der innholdet i chipen er lest, eller kopiert, sier Anders Bigseth i Teller til DinSide.

De aller fleste av nordmenns kortbetalinger blir gjort i Norge, og brorparten av disse kortbetalingene er chipkortbetalinger. Når du betaler med et chipkort på en chipkortgodkjent betalingsterminal, velges automatisk chipkortdelen til kortbetaling. Automaten velger bort magnetstripen, som er den som kan bli utsatt for kopiering/skimming.

Ikke sikkert med chip?

Vi bryr oss om ditt personvern

dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer