Går kondomer ut på dato?

Ja, og når de er gått ut på dato, risikerer du at de kan sprekke.

<b>SJEKK DATOSTEMPELET:</b> Kondomer går ut på dato, og er de blitt gamle, risikerer du at de sprekker. Foto: BERIT B. NJARGA
SJEKK DATOSTEMPELET: Kondomer går ut på dato, og er de blitt gamle, risikerer du at de sprekker. Foto: BERIT B. NJARGAVis mer

En helg i november kan by på så mangt, og skulle dette blant annet innebære behov for bruk av kondom, bør du lese denne saken først som sist:

Kondomer går ut på dato, og det er gode grunner for å sjekke holdbarhetsdatoen på kondomene du har tilgjengelig, før du ...setter i gang.

LES OGSÅ: Pappvin til overs? Sjekk hvor lenge den holder seg etter åpning av pakken

Fem års holdbarhet

Ifølge Maria K. Ebbestad, presseansvarlig i Kondomeriet, skal alle kondomer ha en holdbarhet på fem år fra produksjon til de går ut på dato.

HOLDBARHETSDATO: Finner du både på kondomesken, og på hver kondompakke. Foto: BERIT B. NJARGA
HOLDBARHETSDATO: Finner du både på kondomesken, og på hver kondompakke. Foto: BERIT B. NJARGA Vis mer


- Dette er felles regler for alle kondomer, uansett merke, ihenhold til ce-merkingen. Alle kondomer, både pakken og det enkelte kondomet skal blant annet være merket med dato og et LOT-nummer, forteller Ebbestad.

Hun forteller videre at om datostempelet på kondomet ikke er lesbart, kan man finne best-før datoen via produsenten ved å oppgi LOT nummeret.

Christina Placht, pressekontakt hos kondomprodusenten RFSU, bekrefter at normal holdbarhet på deres kondomer er fem år, men at det finnes ett unntak.

- Kondomet Power har et virkestoff, L’arginin, som ikke holder like lenge, og som derfor påvirker holdbarheten totalt, forteller hun til Dinside.

Altså nok en god grunn til å dobbeltsjekke datostemplingen på kondomet før bruk.

LES OGSÅ: Nordmenn har datoskrekk

Kondomer bør ikke ligge i lommeboka

IKKE HER: Kondomer skal ikke oppbevares i lommeboka, da de lett kan få skader. Og har det ligget der leeenge, bør du kanskje kjøpe nye kondomer. Foto: BERIT B. NJARGA
IKKE HER: Kondomer skal ikke oppbevares i lommeboka, da de lett kan få skader. Og har det ligget der leeenge, bør du kanskje kjøpe nye kondomer. Foto: BERIT B. NJARGA Vis mer


Om det er en myte eller en sannhet at single gutter oppbevarer kondomer i lommeboka, kan diskuteres. Men, rådet er at de ikke har noe i lommeboka å gjøre.

- Det er ingen god idé å ha et kondom i lommeboka, det kan både bli for varmt, og ikke minst kan det bli utsatt for skader, forteller Ebbestad.

Enkelte kondomer bør du også styre unna, uansett holdbarhetsdato: Et kondom som er brettet eller krøllete i folien eller lignende, er ikke å anbefale å bruke, uansett datostempling.

Hun anbefaler derimot å oppbevare kondomer tørt og i normal romtemperatur, for eksempel i nattbordskuffen, eller i en liten boks eller lignende i lommen/veska.

Gått ut på dato? Dette risikerer du

Som du antakelig kan tenke deg til selv: Er kondomet gått ut på dato, risikerer du at det sprekker, ifølge Christina Placht i RFSU.

Kondomer er tross alt laget av Latex, og er holdbarhetsdatoen nådd, kan materialet være svekket og lettere sprekke.

- Ergo vil man verken være beskyttet mot sykdommer eller graviditet, sier Maria K. Ebbestad.

LES OGSÅ: Du bør se etter dette ordet i ingredienslista til kosmetikk