Går DU naken i trafikken?

Går DU naken i trafikken?

KOMMENTAR: Jeg kan ikke fatte og begripe at ikke flere bruker refleks!

Publisert
Sist oppdatert
Den dag i dag vet jeg med hånden på hjertet at bilisten ikke hadde en anelse om de få millimeterne som skilte oss fra en nestenulykke.


Jeg kjører hjem fra jobben, og mørket har for lengst lagt seg som et svart laken over Oslo sentrum. Det vrimler at stressede bilister som vil hjem, og isfrosne syklister med ivrig blinkende lys som higer etter å komme seg innendørs. So far, no problem. Problemet oppstår først når en fotgjenger, som ofte er minst like travel som både bilisten og syklisten, kaster seg ut i gaten og tror han er like synlig som McDonald’s skiltet som glimter lenger ned i veien.

Karoline Steenbuch er journalist i DinSide Helse.
Karoline Steenbuch er journalist i DinSide Helse. Vis mer


Jeg tar en venstresving, og tror jeg har full oversikt. Og plutselig skjer det…

Jeg anser meg selv om som varsom bilist, og forholder meg stort sett til de gjeldende trafikkregler, men jeg vet ikke hvor mange ganger jeg har måttet bråbremse fordi en fotgjenger har poppet ut i veien fra intet, uten refleks.

Og det er dette poenget jeg vil fram til. Hvorfor i alle dager er det ikke flere som bruker refleks på denne mørke tiden av året? Unnskyldninger som ”Jeg går bare der det er gatelys” og ”Jeg vet ikke hvor jeg får kjøpt en refleks” holder ikke!

En ting er å gjøre bilistene en tjeneste, men er man ikke i det minste litt opptatt av å ta vare på egen helse og eget liv? Personlig føler jeg meg nesten naken hvis jeg i vinterhalvåret drar hjemmefra uten at refleksbåndet sitter spent godt fast rundt armen.

Bli en lysfontene!

16 prosent bruker refleks
Ifølge nye tall fra Trygg Trafikk er det kun 16 prosent av voksne fotgjengere som bruker refleks i høstmørket. Det er heldigvis flere enn i fjor, men økningen har bare vært på to prosent.

Les også: Rekordlav refleksbruk

Ifølge kommunikasjonssjef i Trygg Trafikk, Kari Øyen, så skjer omtrent halvparten av fotgjengerulykkene i de tre mørkeste månedene. Og bare fem prosent av de som blir påkjørt og skadet bruker refleks. Øyen kaller en refleks for en veldig effektiv og billig livredder. Det er vanskelig å argumentere mot disse tallene.

…men akkurat nå har jeg ikke full oversikt, og lærer raskt at man ikke alltid skal stole fullstendig på sansene. For fra intet kommer en ung jente løpende ut i fotgjengerfeltet. Jeg bråbremser og er fremdeles usikker på om jeg var borti henne eller ikke. Den stakkars jenta skvetter selvfølgelig, og sender meg noen hissige blikk, samtidig som munnen hennes gjør noen skarpe bevegelser som en god munnleser kanskje ville valgt å sensurere bort …

Refleksbruk

Bruker du refleks? (Avsluttet)
Ja, jeg er veldig obs på å bruke refleks.(49%) 220
Nei, jeg må innrømme at jeg ikke er særlig flink til dette.(25%) 112
Noen ganger, men jeg glemmer det ofte.(18%) 81
Nei, jeg synes refleks er barnslig.(8%) 34
Avstvemningen er ikke styrt og reflekterer kun lesernes egne meninger.


Ikke alltid vært refleksnerd
Jeg får vel innrømme at jeg ikke har vært en refleksnerd hele livet. Jeg har også vært av den typen som synes det er ”u-kult” å gå med refleks. Jeg var også en gang i tiden en sånn fotgjenger som de jeg beskriver over: Helt i min egen verden, det duskregnet, musikken dundret inn i ørene mine og jeg spratt ut i gaten med den største selvsikkerhet og tenkte at bilen som nærmet seg selvfølgelig ville stoppe. Det var i det jeg måtte bykse tilbake og samtidig gi bilisten mitt styggeste blikk at jeg bestemte meg for at refleksen måtte bli min faste følgesvenn på vinteren. Den dag i dag vet jeg med hånden på hjertet at bilisten ikke hadde en anelse om de få millimeterne som skilte oss fra en nestenulykke.

Jeg håper ikke alle må gjennom en slik episode før de får vett nok til å investere femten usle kroner på en refleks.

…Litt frustrert over å ikke skjønne hva kvinnen prøver å kommunisere, og litt fortvilet over den situasjonen jeg har satt både meg selv og henne i, klarer jeg ikke å gjøre annet en å ta et godt tak rundt refleksbåndet mitt på høyre arm, og vifte det til denne. Jeg tror munnen min også lager noen bevegelser som skal tilsvare ”Bruk refleks”, men innen den siste konsonanten kommer ut, er nok den unge kvinnen langt inne i Valkyrieparken, forhåpentligvis med noe lavere puls enn for bare noen sekunder siden.

Ukult med refleks?
Ukult med refleks? Vis mer


Selv om hun sikkert ble ordentlig forbanna på bilisten som nesten meide henne ned, håper jeg nå for hennes egen del og for alle bilister sin del, at hun går med refleks.

Bruk av refleks reduserer faktisk risikoen for å bli påkjørt i mørket med hele 85 prosent, ifølge Trygg Trafikk. Og går du i mørket uten refleks vil en bilfører som kjører i 50 km/t bare ha to sekunder på å oppdage deg. Med refleks vil bilføreren ha ti sekunder til rådighet.

Så ønsker du å gi noe personlig i julegave i år, hva med å gi en refleks? En billig gave som både kan redde liv og hindre alvorlige ulykker. Et veldig godt symbol på at du er glad i noen, spør du meg!

Les også: Trendy synlighet

Vi bryr oss om ditt personvern

dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer