<B>GAMMEL TRAVER:</B> Den gammeldagse mobiltelefonen, uten applikasjoner, operativsystem og alt det der, er fortsatt populær. Rundt 35 prosent av mobiltelefoner som selges i Norge er av denne typen. Foto: Colourbox
GAMMEL TRAVER: Den gammeldagse mobiltelefonen, uten applikasjoner, operativsystem og alt det der, er fortsatt populær. Rundt 35 prosent av mobiltelefoner som selges i Norge er av denne typen. Foto: ColourboxVis mer

Gammel teknologi er fortsatt populært

Mange sverger til gamle mobiltelefoner og TV-er.

Langt fra alle vil ha den nyeste telefonen fra Samsung eller Apple. Enkelte - eller rettere sagt ganske mange - sverger fortsatt til gamle, gode telefoner med lite innhold og mange taster.

Ny statistikk fra Stiftelsen Elektronikkbransjen viser nemlig at 35 prosent av alle mobiltelefonene som ble solgt i Norge i løpet av 2011, ikke var av typen smarttetelefon.

– Rundt 35 prosent har ikke kjøpt smarttelefoner, men velger heller de eldre typene som ikke har like mange muligheter, sier informasjonssjef Erik Andersen i Elektronikkbransjen.

LES OGSÅ: Elektronikk på billigsalg

Ikke bare for de eldre

At så mange fortsatt kjøper gammeldagse mobiltelefoner, er et tegn på at ikke alle føler de trenger de mange funksjonene nye telefoner byr på.

Erik Andersen i Stiftelsen Elektronikkbransjen Foto: Arkiv
Erik Andersen i Stiftelsen Elektronikkbransjen Foto: Arkiv Vis mer


– De som kjøper vanlige mobiler, synes nok de bare trenger en enkel telefon. De trenger stort sett bare å ringe og sende meldinger, ikke så mye mer enn det, sier Andersen til DinSide.

Ifølge han er det ikke bare den eldre garde som kjøper de litt enklere mobiltelefonene.

– Det er nok forskjellige typer brukere. Det kan for eksempel være en del barn som får slike telefoner, sier Andersen.

Hva er smart?

Som tallene viser, velger likevel de aller fleste å kjøpe de litt mer avanserte mobiltelefonene. I 2011 var 65 prosent av alle solgte mobiltelefoner av typen «smart».

Elektronikkbransjen definerer smarttelefoner som mobiltelefon som drives av et operativsystem som lar brukeren installere og kjøre avansert programvare. I tillegg til å kunne ringe og motta samtaler og sende og motta meldinger, har slike telefoner ofte funksjoner som avspilling av musikk, foto, video, internettleser, kart og GPS.

Dersom Elektronikkbransjen får rett i sine prognoser, vil smarttelefonene ta over 75 prosent av markedet i løpet av 2012.

Kjøpe ny mobil? Les DinSides mobiltester

Fortsatt mange utdaterte TV-er

Også på TV-fronten er det mange som ikke prioriterer å kjøpe den aller nyeste teknologien.

Selv om det ikke lenger selges store kasse-TV-er (med bilderør) i Norge, er det mange som ikke har skiftet ut sin gamle.

Hva slags tv har du hjemme?

(Avsluttet)
Flatskjerm(67%) 1938
Begge deler(20%) 588
Kasse-tv(12%) 348
Avstvemningen er ikke styrt og reflekterer kun lesernes egne meninger.


– Salget av gamle TV-er med rør stoppet i 2007. Utskiftningen går sakte, og det vil nok være gamle TV-er i en del hjem noen år til, sier Andersen.

DinSide: – Hvor lenge tror du det er til det ikke finnes slike TV-er i norske hjem?

– Det er vanskelig å si, men jeg tipper tre til fem år.

Fortsatt finnes det gamle tv-er i norske hjem. Elektronikkbransjen tror ikke de vil forsvinne helt før om noen år. Foto: Colourbox.com
Fortsatt finnes det gamle tv-er i norske hjem. Elektronikkbransjen tror ikke de vil forsvinne helt før om noen år. Foto: Colourbox.com Vis mer