<strong>KORTSVINDEL:</strong> En eldre danske ble på frekkeste vis fralurt sitt betalingskort ved en ubetjent bensinstasjon. Foto: Colourbox.com
KORTSVINDEL: En eldre danske ble på frekkeste vis fralurt sitt betalingskort ved en ubetjent bensinstasjon. Foto: Colourbox.comVis mer

Gammel svindel blir som ny

En eldre mann ble lurt på sleipeste vis.

Dansk politi advarer nå mot en ny type svindel som rammer danske kortinnehavere. Vi har blitt vant til at svindlerne bruker teknologiske løsninger for å lure fra deg penger. Skimming av kort i minibanker har blitt utbredt, det samme er phishing-forsøk, for eksempel via epost. Sleipe telefonsvindelforsøk har vi også sett rapporter om.

Ikke bare teknologisk lureri

Men nå virker det som om noen av svindlerne går tilbake til lurendreieriets røtter. Ved en ubetjent dansk bensinstasjon ble en eldre mann utsatt for svindel som hentet ut fra første klasse på svindelskolen. Enkelt, men effektivt.

To personer som tilsynelatende var tyske turister, utga seg for å ha problemer med betalingsautomaten. Automaten ville ikke ta 500-kronerseddelen de skulle betale med. De tilbød seddelen til dansken, mot at tankfyllingen deres ble gjort med hans dankort for samme beløp, skriver den danske avisen JP.dk.

Først etter at den tyskregistrerte bilen hadde reist, oppdaget mannen at kortet han hadde fått tilbake, tilhørte en annen person. Siden viste det seg at denne kortinnehaveren har mistet sitt kort på samme måte, og at det har blitt hevet beløp på kortet 14 ganger i tiden etter at eieren ble fralurt kortet.

- Dette er ikke noe vi har sett før, så vi vil advare mot å låne ut bankkortet på denne måten, sier talsmann Jørgen Hassing fra Midt- og Vestjyllands politi til Ritzau.

Les også: Pass på denne koden

Hva bør du gjøre?

Skulle du være så uheldig å miste eller bli frastjålet kortene dine, må du sperre det så raskt som mulig.

 • Slik sperrer du kortene dine raskere

  • Ikke lån ut kortet ditt til mennesker du ikke kjenner.
  • Du bør jevnlig ta en titt på kontoutskriftene dine for å avsløre eventuell mistenkelig aktivitet.
  • Ser du mistenkelig aktivitet på konto eller kort, bør du snarest kontakte banken din og få sperret kortene.
  • Vil du sperre kortet, holder det ikke at du klipper kortet i to. Det er kortdataene som blir misbrukt og du må derfor kontakte banken din eller kortutsteder, som Visa.
  • Om du ikke får tak i banken din, kan du benytte egne sperringstjenester hos kortutsteder: Visa International har for eksempel nummer + 1 410 581 3836.