Gå til jobben - unngå kreft

Vi kan ikke fortelle det ofte nok: Daglig aktivitet gjør deg frisk, rask og glad.

Vi nordmenn er glade i å gå tur. Men fortsatt er det et stykke igjen før vi beveger oss så mye som vi burde.

En halv time hver dag, er rådet fra Statens sosial- og helsedirektorat. Og om du går eller sykler til jobben, går i trapper eller tar en kveldstur, er det ikke noe umulig mål.

Mindre kreft med mosjon
Det er mange grunner til at fysisk aktivitet er bra for helsen din. Nå mener kinesiske forskere at bevegelse også kan redusere risikoen for kreft i tykktarmen.

En undersøkelse som omfatter 931 kreftpasienter og en kontrollgruppe på 1.552 friske mennesker, viser klare forskjeller i risikoen for denne typen kreft.

Undersøkelsen fra Shanghai i Kina konkluderer med at en drøy halvtime på bena daglig kan redusere risikoen for tykktarmskreft med 43 prosent. Om du sykler to timer om dagen kan du se frem til en reduksjon på hele 59 prosent i forhold til slappfiskene.

Forskerne så også at risikoen for kreft steg i takt med høyere Body Mass Index (BMI). Men det er vanskelig å si akkurat hvorfor aktivitet og normal vekt får så store utslag for kreftrisikoen.

Rapporten fra den kinesiske undersøkelsen er omtalt i siste utgave av fagmagasinet American Journal of Epidemiology.

Viktige funn
- Disse funnene er viktige fordi de viser hvordan lite fysisk aktivitet er en alvorlig risikofaktor for utvikling av tykktarmskreft. Våre resultater tyder på at daglig aktivitet over lang tid kan være et godt tiltak for å redusere risikoen for denne typen kreft, sier forskeren Lifang Hou i en kommentar til nyhetsbyrået Reuters.

Bruk av sykkel eller bena for å komme seg på jobben er mer utbredt i Shanghai enn i vestlige land som i Norge. Forskerne mener derfor at vi har enda høyere potensiell gevinst i å la bilen stå mer hjemme når vi skal på jobben. Og om ikke din egen helse er nok, kan kanskje tanken på miljøgevinsten gi ekstra motivasjon?

- Sykkel eller en spasertur til arbeidet reduserer ikke bare helseproblemene i et land. På denne måten kan samfunnet også høste fruktene av lavere forurensing og færre trafikkproblemer, mener Hou.

Mozon 12.11.2004