Gå ikke i snusfella

Hvor mye sunnere er egentlig snus enn røyk? Vi avliver fem myter.

ALL TOBAKK ER FARLIG: Du skader riktig nok ikke omgivelser dine når du snuser, men du skader deg selv.  Foto: Per Ervland
ALL TOBAKK ER FARLIG: Du skader riktig nok ikke omgivelser dine når du snuser, men du skader deg selv. Foto: Per Ervland Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Bare for å få én ting klart: all tobakk er farlig, men mange bruker det likevel. Det er jo så fort gjort å glemme!

Les også: Derfor bør du droppe snus

I likhet med røyking, finnes det også flere myter om snus, og det kan være vanskelig å skille fakta fra feil.

Vi i DinSide Helse har tatt for oss noen av de mest kjente mytene:

Les også: Frykter flere jentesnusere

«Det er mindre farlig å snuse enn å røyke»

Ja, det er mindre skadelig enn røyk, men i likhet med røyk inneholder også snus stoffer som kan være kreftfremkallende.

Det er viktig å merke seg at snus inneholder mer en 2500 kjemiske stoffer, deriblant nikotin. Ifølge Helsedirektoratet er det 31 stoffer i snus som er indentifisert som kreftfremkallende. Det er nikotinen som gjør deg avhengig, og ved å snuse øker du også risikoen for å utvikle diabetes type 2.

Ung.no skriver på sine nettsider at en vanlig pris med snus inneholder cirka dobbelt så mye nikotin som en sigarett. Ettersom snus inneholder salt, trenger nikotinet lettere inn i blodårene. Dette fører til høyere blodtrykk, og kan bidra til hjerte- og karsykdommer.

Les også: Hjelper det å bytte fra sigg til snus?

Forskerne er imidlertid enige om at snus er mindre helsefarlig enn røyking, og at røyking kan gi mange flere sykdommer og helseproblemer enn snus.

En annen ting er at du ikke utsetter andre i fare, slik du gjør ved passiv røyking. Det er stort sett bare deg selv det går utover.

Erstatter du røyken med snusen går du altså ikke akkurat sunnhetens vei, men likevel tror forskere at snus kan redde tusenvis av liv, i gitte situasjoner.

SIRUS-forsker Karl Erik Lund ønsker å få storrøykerne over på snus. Han mener at snus er 90 prosent mindre helsefarlig enn røyk.

Les også: Unge jenter snuser mer

«Du kan snuse selv om du er gravid»

Nei. Hvis gravide snuser, går nikotinet over i fosterets blod. Ifølge Ung.no kan dette medføre at barnet blir for tidlig født og får lavere fødselsvekt.

Det er også en svensk studie som viser at snus under graviditet også øker risikoen for svangerskapsforgiftning.

Kort fortalt; snusing anbefales ikke.

Les også: Vil du slutte å snuse? Prøv dette!

«Snus inneholder små glassbiter»

Feil. Det finnes små saltkrystaller i snus som ligner på glassbiter, men det er alt. Disse saltkrystallene risper ikke opp slimhinnen, men irriterer den. Salt gjør at nikotinet går fortere inn i blodårene, og gjør at blodtrykket øker.

Ifølge Wikipedia er det også et gammelt rykte om at de små bitene i bunnen av løssnusboksen var glassfiber. Dette stemmer heller ikke.

Les også: Dette bør gå opp i røyk!

«Snus er bra for munnhygienen»

Absolutt ikke! Noen tror at snusen dreper alle bakteriene i munnen, og at det derfor er sunt. Men ifølge Helsedirektoratet er det lett for en tannlege å se at du snuser - og det er ikke fordi snusen gjør underverker for tennene dine.

Snus gjør nemlig omfattende forandringer i tannkjøttet. Tennene kan bli gule og tannkjøttet trekker seg tilbake. Sistnevnte kan du heller ikke gjøre noe med, da tannkjøttet ikke vokser ut igjen.

Etter langvarig bruk blir det ofte utviklet en fortykkelse i munnslimhinnen hvor snusen blir plassert. Dette blir også kalt for en «snuslomme». Andre endringer kan også være et forstadium på munnhulekreft.

Les også: Snusforvirring gir flere brukere

«Det er farlig å svelge snus»

Det er fort gjort å svelge litt snussaft når du snuser, og dette kan irritere magesekken. Mange kan oppleve det som ubehagelig å svelge hele eller deler av en snus. Dette vil gi forgiftningssymptomer som kvalme, oppkast og svimmelhet er vanlig, ifølge Ung.no. Har du gjort det en gang, vil du antakelig huske det resten av livet.