Er drømmen nøkkel til egen husdør? Da bør du benytte deg av alle de fordelene en BSU-kontoen gir deg underveis. <i>Foto: Damir Cudic/ istockphoto.com</i> Foto: Damir Cudic
Er drømmen nøkkel til egen husdør? Da bør du benytte deg av alle de fordelene en BSU-kontoen gir deg underveis. Foto: Damir Cudic/ istockphoto.com Foto: Damir CudicVis mer

Gå ikke glipp av 3.000 kroner!

Fredag er siste sjanse for å sette inn penger på BSU-kontoen i 2006. Setter du inn maksbeløpet, kan du spare 3.000 kroner.

Lønnsomt for ungdom

BSU, boligsparing med skattefradrag for ungdom, er en meget lønnsom spareform for unge fra 18 til og med 33 som vil spare til egen bolig. De kan spare opp til 15.000 kroner i året, maks 100.000 kroner totalt.

En av fordelene med en BSU-konto er at den gir rett til et ekstra skattefradrag. Du får et direkte fradrag i skatten på 20 prosent, maksimalt 3.000 kroner årlig. Hvert år kan du spare opptil 15.000 kroner på en BSU-konto, og totalt kan du spare 100.000 kroner, eksklusive renter.

Ønsker du å få med skattefordelen i 2006 bør du handle raskt! Fredag er nemlig siste sjanse til å sette inn penger på kontoen. Sparer du maks, betyr dette i praksis 3.000 kroner, rett i lommen.

Fordelaktige vilkår

BSU-kontoene har vanligvis en rente som ligger litt over renten på vanlige sparekontoer. Dette kan variere noe, men de beste BSU-rentene ligger milevis over den gjengse sparebank.

I tillegg vil du, som BSU-kontoinnehaver, kunne få gunstige vilkår om du tar opp boliglån.

Halvparten har ikke

En undersøkelse utført av Norstat for SpareBank 1 viser imidlertid at bare annenhver person under 34 år sparer i BSU, og går dermed glipp av sparebonusen hvert år.

- Det er utrolig at så mange unge ikke benytter seg av Norges beste spareordning, sier Thoralf Granerød i SpareBank 1 i en p.

Artikkelen fortsetter under annonsen

BSU gir ikke bare skattefradrag og bankens aller beste innskuddsrente, men gir også svært gunstig rente ved kjøp av bolig.

Ta ut penger av kontoen

Pengene kan bare tas ut av kontoen én gang. Du bør derfor tenke deg godt om, dersom du vurderer å si opp kontoen, enten du vil bruke pengene til bolig, eller trenger dem til noe annet.

 • Ta ut penger for å kjøpe bolig
  Bruker du dem på boligkjøp, vil kontoen automatisk bli stengt. Du vil ikke kunne opprette en ny BSU-konto og går glipp av muligheten til å spare videre 3.000 kroner i året. Dette er selvfølgelig ikke noe tema dersom du allerede har nådd maksbeløpet, eller dersom du ikke skulle tjene noe penger.
 • Ta ut penger til andre formål
  Dersom du skulle ta ut alle BSU-pengene og bruke dem til noe annet enn boligkjøp, må du betale tilbake alle pengene du har tjent på skattefradraget. I tillegg har du brent alle broer, for du får bare én sjanse til å spare i BSU.

  Du bør også være klar over at en rekke av de beste boliglånsvilkårene gis kun til førstehjemskjøpere med BSU-konto. Uten BSU-konto vil du i tillegg potensielt kunne tape tusener, fordi du må betale høyere rente på lånet ditt.

 • Vær utro mot banken din

  Selv om vi ikke råder noen til å avslutte en BSU-konto, er det selvfølgelig ingen ting i veien for å bytte bank. Det er imidlertid ikke likegyldig hvordan du gjør det. Men heldigvis er det enkelt. Du trenger ikke en gang å fortelle din gamle bank at du forlater den, det tar den nye seg av.

  For å skifte BSU-konto tar du med deg kontonummeret på BSU-kontoen til din nye bank, og når du tegner avtale med dem, gir du dem fullmakt til å ta seg av alt det praktiske.

  Bare én gang

  Du kan sette inn penger så ofte du vil, så lenge du ikke overskrider beløpsgrensene.