Gå i budsjett på 1-2-3

Betalte du TV-lisensen i går, eller er du som vanlig på etterskudd med regningene? Skal du unngå stive purregebyr og kredittrenter fra helvete er det bare en ting å gjøre. Her får du grunnreglene som redder økonomien.

[Ugjyldig objekt (NAV)]

Jada, vi vet det er kjedelig, men det er faktisk ingen vei utenom: Skal du få orden på økonomien må du slutte å bruke mer penger enn du har.

Budsjett: For å klare det må du ikke bare vite hva du får i lønningsposen hver måned, men også hvor store dine månedlige utgifter er.

Det er selvsagt her budsjettet kommer inn; du må nemlig ta deg tid til å lage et oppsett over framtidige inntekter og hva pengene går til – ikke bare denne uken, men også for månedene som kommer.

For løsningen er enkel når du vurderer din egen økonomi: Går månedsbudsjettet i minus må du kutte kostnader helt til du går i null. Så enkelt, men likevel så vanskelig.

Hva bør med i budsjettet? Det ser du i DinSides hvor mye kan du låne kalkulator!

Kalkulatoren gir deg full oversikt over postene i SIFO's standardbudsjett, og inkluderer blant annet penger til mat, drikke, transport, barnehage, tøy, møbler, telefon, helsetjenester, trening og hobby. Et viktig poeng er likevel at SIFO-satsene er ekstremt nøysomme, her finnes det for eksempel ikke noe rom for unødvendig luksus som potetgull, for ikke å snakke om alkohol eller tobakk. Vi har derfor gjort det slik at du kan velge om du vil bruke 10, 20, 30, 50 eller 100 prosent mer enn standardbudsjettet.

De ulike fasene

Vi støtter oss her til Danske DR som setter opp ulike faser du er nødt til å gå igjennom for å få orden på økonomien, trykk på lenkene under for å lese mer om de ulike fasene:

Glem de trauste rådene - jeg vil heller se om jeg er kredittverdig i inkassotesten

Er du ikke fast ansatt? Utfordringene er mange for dem som ikke har faste inntekter, men fortvil ikke. Her får du hjelp til å ta kontroll over vikariatspøkelset.