Både latter og lett bevegelse kan bidra til å holde forbrenningen oppe. Foto: Colourbox
Både latter og lett bevegelse kan bidra til å holde forbrenningen oppe. Foto: ColourboxVis mer

Fyr opp forbrenningen

... og hold kiloene på avstand.

Forbrenningen omdanner maten vi spiser, eventuelt det fettet vi har lagret, til energi som kroppen forbruker. Alle kroppens celler trenger energi for å fungere - det er å levere energi til hjernen eller oksygen til musklene. Jo mer kroppen er i bevegelse, jo mer forbrenner den, og jo mer energi bruker den.

Dette senker forbrenningen

Det er mange faktorer som virker inn på forbrenningen, som arv, alder og hormoner.

Arv spiller en viss rolle med tanke på hvilken forbrenning du blir født med.

Alder påvirker forbrenningen; Forskere antar at forbrenningen avtar med mellom to og tre prosent for hvert tiår etter fylte 20 år. Etterhvert som vi eldes, har muskelmassen en tendens til å minke - og nedgangen i forbrennning aksellererer. Generelt sett "mister" kvinner mellom 10 og 15 prosent av muskelmassen fra de er 20 til de fyller 50 år, ifølge forskning fra Missouri-Columbia University.

Inaktivitet er oppskriften på muskeltap og dermed lavere forbrenning. Muskler forvandles til fett om de ikke er aktive, og fett bare lagrer energi - mens muskler forbrenner energi. Så hva er det best å ha i kroppen?

En ny studie fra Laval University i Quebec City, Canada, viser at mange kvinners nedgang i forbrenning ikke skyldes muskeltap alene. Studien antyder at kroppen trenger mindre energi etterhvert som den blir eldre; forskere spekulerer i at denne nedgangen skyldes at kroppens organer trenger mindre energi etterhvert som cellemassen krymper.

Artikkelen fortsetter under annonsen

Hormonforandringer kan også forårsake en nedgang i forbrenningen, ifølge professor Nick Flynns uttalelser til magasinet Cooking Light. Flynn er professor i biokjemi ved Angelo State University i Texas. Har har funnet at forandringer i overgangsalderen kan forårsake en økning i kroppfett - med påfølgense nedsatt forbrenning.

Det er imidlertid ingen løsning å sette seg ned og vente på at forbrenningen skal stupe. Her er tips til hvordan du selv kan gi forbrenningen en dytt i riktig retning.

Har du tips til hvordan man kan få fart på forbrenningen? Tips andre om det i debattforumet nedenfor.

Slik kan du øke forbrenningen

Tren mer: Når du går, løper, løfter vekter eller uansett hvilken type bevegelse du foretar deg, så øker det energiforbruket i kroppen, som øker forbrenningen i timesvis etterpå. Du har sikkert hørt dette før, men: Velg trappene i stedet for heisen, parkèr lenger unna så du må gå litt, og jobb i hagen, etc - i tillegg til ordinær trening i henhold til verdens helseorganisasjons anbefalinger for fysisk trening. De små endringene i hverdagens bevegelser, kan øke forbrenningen med inntil 20 prosent, ifølge studier fra Mayo Clinic, skriver Cooking Light.

Bygg muskelmasse: Ved å gjøre bevisst muskeltrening, kan du utsette det aldersrelaterte tapet av muskelmasse. Tenk store muskelgrupper; rygg, mage, lår. En kvinne som trener muskler tre dager i uken i seks måneder, kan bygge nok muskler til å forbrenne mellom 10 og 32 ekstre kalorier hver dag, ifølge professor Robert Wolfe ved University of Arkansas.

Porsjonkontroll: Trenger kroppen egentlig alt du spiser? Pass på så du ikke overøser kroppen med mer energi enn den egentlig trenger ... Er du i tvil om hvor mye mat du egentlig trenger i løpet av en dag eller til hvert måltid? En vekt og måleredskaper kan være nyttige hjelpemidler til du har fått øvd inn hvor mye en porsjon egentlig bør inneholde.

Sjekk din egen forbrenning med vår forbrenningskalkulator

Husk frokost: Frokost er viktig for å sette fart i forbrenningen igjen. Spiser du ikke frokost, vil kroppen sette forbrenningen på lavt nivå, i den tro at det er krisetider og nødvendig å spare på den energien som måtte finnes i kroppen. Frokost setter fart på forbrenningen, og spiser du ikke før lunsj, forbrenner du ikke like mye energi som du egentlig kunne ha gjort med litt mat i magen ...

Spis mindre og oftere: Fordel anbefalt daglig energiinntak på fem-seks måltider i løpet av dagen. Slik holder du forbrenningen gående gjennom hele dagen. Frokost, lunsj, middag og lett kveldsmat - i tillegg til mellommåltider/frukt.

Sov: Problemet med for lite søvn, er at både hormonene og forbrenningen blir forstyrret. Dermed er det også mer sannsynlig at du spiser mer mat enn kroppen trenger og ender opp med å legge på deg. Flere nyere forskningsstudier støtter opp om søvnteorien. Den ene studien konkluderer med at personer som sov fire timer eller mindre hver natt, hadde 73 prosent større sjanse for å bli fete enn de som sov mellom sju og ni timer.

En annen studie antyder at lite søvn blant annet fører til lavere nivå av hormonet leptin, som er kroppens ”stopp og mat meg”-signal. Hvis nivået av leptin er for lavt, vil hjernen fortelle kroppen at den er sulten når den egentlig ikke er det.

Sov deg slank

Le: Det heter seg at en god latter forlenger livet. Latteren kan i alle fall øke hjerterytmen og stoffskiftet, ifølge en undersøkelse ved Vanderbilt universitetet Nashville. Ler du 15 minutter om dagen, kan dette bety et økt kaloriforbruk på 14.600 kalorier i året.

Omega 3: Få i deg mer fiskeolje. Omega 3-fettsyrer i fiskeolje kan øke forbrenningen. Studier viser at fiskeolje får kroppen til å bruke mer energi.

Kalsium: Spis mer kalsium. En studie viser at kalsiumtilskudd i et år kan føre til en vektreduksjon på fem kilo. Kalsium gjør at fettforbrenningen øker.

Melk gjør deg slank

Har du flere tips til hvordan man kan få fart på forbrenningen? Tips andre om det i debattforumet nedenfor.