Hvis du vil ha en bedre dag dagen derpå, bør du styre unna alkohol med mørk farge. Foto: Colourbox.com
Hvis du vil ha en bedre dag dagen derpå, bør du styre unna alkohol med mørk farge. Foto: Colourbox.comVis mer

Fyllesjuke avgjøres av fargen på drinken

Vin, øl, gin, champagne eller whisky?

Hvor mange ganger har du ikke våknet med dundrende hodepine dagen derpå, og skyldt på all rødvinen du drakk kvelden før? Din kjære derimot, bare ler av deg, og kaller det en dårlig unnskyldning. Men heldigvis har du faktisk helt rett, og det har forskerne nå klart å bevise.

En ny studie viser at fargen på alkoholen du drikker avgjør hvor fyllesjuk du blir. Jo mørkere drinker du drikker, desto verre blir det å våkne opp dagen etter, ifølge den britiske avisen Telegraph.

De verste synderne er altså whisky, rødvin osv.

Test her: Hvor fyllesjuk er du?

Bevisst?

Er du bevisst på fargen på alkoholen du drikker? (Avsluttet)
Jeg gir f! Jeg drikker det jeg har lyst på.(65%) 678
Ja, jeg vet at jo mørkere alkohol, jo verre blir det dagen etter.(19%) 196
Nei, dette visste jeg ikke, men det skal jeg begynne å tenke på nå!(16%) 163
Avstvemningen er ikke styrt og reflekterer kun lesernes egne meninger.


Gjør det like dårlig på jobb

Forskerne fant imidlertid også at personer som drakk mye hvitvin og vodka, gjorde en like dårlig arbeidsinnsats dagen derpå som de som hadde drukket whisky eller rødvin, selv om de følte seg bedre.

Les også: Fyllesjuk på jobb

Forskerne mener forklaringen på hvorfor personer som drikker mørke drikker blir mer fyllesjuke, er på grunn av organiske biprodukter fra gjæringen – som det finnes mer av i mørke drikkevarer. Andre studier har vist at disse biproduktene kan har en slags forgiftende virkning, skriver Fpn.dk, som er forbrukerportalen til den danske avisen Jyllands-Posten.

Det sies at bourbon, amerikansk whisky, inneholder 37 ganger så mange biprodukter som vodka, stoffer som blant annet aceton og tannin (garvestoff).

- Selv om alkohol i seg selv er nok til å gjøre at folk føler seg syke dagen derpå, kan disse naturlige giftstoffene forverre reaksjonen siden kroppen reagerer på dem, forteller professor Damaris Rohsenow ved Brown University i USA.

Dette er den store promilletabben

Syntes de var flinke til å kjøre bil

I studien ble 95 friske kvinner og menn bedt om å drikke bourbon eller vodka inntil de oppnådde samme fyllenivå. Morgenen etter ble blant annet reaksjonstiden deres testet og de ble spurt hvordan de følte seg. Noen av testpersonene ble gitt ikke-alkoholholdig placebo.

Hva vet du om alkohol? Ta testen her!

- De som drakk alkohol følte seg verre dagen etter enn de som ikke hadde drukket alkohol, men de som drakk bourbon følte seg mye verre enn vodkadrikkerne, sier forskerne bak studien, som også observerte at de fyllesjuke var dårligere til å kjøre bil, men personene selv syntes ikke de gjorde det så dårlig bak rattet!

Studien skal publiseres i tidsskriftet Alcoholism: Clinical and Experimental Research i mars 2010.