Er du arbeidsledig bør du registrere deg hos Nav umiddelbart om du vil motta dagpenger. Men selv om du blir stående uten fast jobb kan det plutselig dukke opp muligheter for å jobbe - som timevikar eller kanskje i et mindre vikariat - samtidig som du mottar dagpenger fra Nav.

Blir du arbeidsledig, er dette maksbeløpet du får fra Nav
Da skal antall timer du jobber føres opp i meldekortet som man sender inn til Nav annenhver uke. Men her gjelder det å holde tunga rett i munnen:
Skulle du føre opp feil antall timer, kan du måtte betale tilbake dagpengene fra Nav, og i verste fall bli politianmeldt.
Du skal føre opp riktig antall arbeidstimer
Er du en av 88.200 arbeidsledige og har søkt om dagpenger, får du fastsatt en arbeidstid med utgangspunkt i hvor mye du jobbet før du ble arbeidsledig.
Jobber du samtidig som du mottar dagpenger, kan du jobbe maks 50 prosent av den fastsatte arbeidstida. Da blir du trukket i dagpenger for timene du har jobbet. Jobber du mer enn dette, trekkes hele dagpengebeløpet for den aktuelle to-ukersperioden som du sender inn meldekortet for.
I meldekortet fører du opp det antall timer du har jobbet - men skriver du inn færre timer enn det som er tilfellet, kan Nav oppdage dette.
- De som mottar dagpenger plikter å føre inn antall timer de har arbeidet på meldekortet som de sender til Nav hver 14. dag. Disse opplysningene kan vi sammenligne med opplysninger fra a-ordningen, hvor vi har tilgang til opplysninger om arbeidede timer og inntekt. Slike opplysninger sender arbeidsgiver inn månedlig, forteller pressekontakten i Arbeids- og velferdsdirektoratet til Dinside.
Men hva risikerer man om man ved et uhell fører opp for få av sine arbeidstimer i meldekortet?
Kan kreve pengene tilbake
Navs pressetjeneste forteller til Dinside at dersom de oppdager at noen har arbeidet ved siden av mottak av dagpenger og unnlatt å opplyse om dette, eller har gitt feil opplysninger, så vil de utrede saken nærmere.
- Hvis det viser seg at det trolig har skjedd en feilutbetaling vil personen bli varslet og få mulighet til å uttale seg. Avhengig av hva som da kommer frem kan det bli fattet vedtak om å kreve feilutbetalt beløp tilbake, eventuelt med et prosenttillegg på ti prosent hvis feilen skyldes forsett eller grov uaktsomhet, forteller Navs pressekontakt.
I alvorlige saker vil saken bli anmeldt til politiet.
Mange politianmeldt for dagpengesvindel
Den såkalte a-ordningen, som Nav bruker for å kontrollere om dine opplysninger som du fører opp i meldekortet faktisk stemmer, ble tatt i bruk 1. januar 2015.
Og i 2016 ble mange tatt for dagpengesvindel nettopp basert på denne informasjonen fra arbeidsgiverne.
I en pressemelding skriver Nav at av de 1.166 personene som ble anmeldt for trygdesvindel i 2016, var flertallet av de anmeldte dagpengemottakere som hadde jobbet uten å informere NAV.
De har altså unnlatt å føre opp sine arbeidstimer i meldekortet, slik man skal.
Har du noe å tilføye?
Velkommen til Dinsides diskusjon. Vi vil gjerne vite hva du mener, men husk at mange leser det du skriver. Hold deg til temaet og vær saklig, så slipper vi å slette eller moderere innlegg. Mer om vilkårene her. Kommentarer til hvordan redaksjonen har løst saken på, tips om skrivefeil eller lignende sendes til tips@dinside.no.