Fylla skader leveren

For stort alkoholinntak kan skade leveren. I Norge øker antall syke.

Skrumplever er konsekvensen av en kronisk betennelse i leveren. Ifølge Helsenett fører en slik betennelsesprosess til at levercellene erstattes med bindevev. Dette bindevevet trekker seg etter hvert sammen, og til slutt får du skrumplever.

Du risikerer ikke bare skrumplever ved for mye alkohol. Hva annet?

LES MER: Alkohol skader kroppen

Ingen folkesykdom
Den vanligste grunnen til skrumplever er overdrevet inntak av alkohol. Jørg Mørland, professor i medisin ved Folkehelseinstituttet, sier at personer som drikker alkohol tilsvarende en flaske vin eller mer om dagen, er i risikosonen. Det er svært få som drikker så mye.

- Omtrent en tredjedel av dem vil få skrumplever. Så vi kan ikke si at det er en stor folkesykdom, sier Mørland til Mozon.

Han sier at skrumplever er en forholdsvis sjelden sykdom i Norge. Hvert år behandler sykehusene 700-800 tilfeller av leverskader grunnet alkohol. Blant disse tilfellene er det flere personer som behandles flere ganger.

Forskere ved London School of Hygiene and Tropical Medicine har studert dødsfall som følge av skrumplever. De finner store skiller mellom Storbritannia og tolv andre land i Europa.

I Storbritannia begynte antallet personer med skrumplever å øke for tjue år siden. I Skottland er antallet syke menn doblet, og det er økt med to tredjedeler i England. Antallet kvinner som dør av skrumplever er doblet i begge land.

Færre døde
I de øvrige tolv landene, inkludert Norge, er det ikke like ille.

- Det har ikke vært noen økning i antall dødsfall som følge av skrumplever i Norge. Men det interessante er at antallet sykehusinnleggelser på grunn av leverskader har økt, sier Mørland.

Flere blir altså syke, men det er ikke flere som dør. Tall fra Statens institutt for rusmiddelforskning viser en nedgang i antall skrumpleverdødsfall de siste tjue årene. Mens 295 personer døde i 1985, døde 168 i 2003

Ifølge den britiske studien har antallet skrumpleverdødsfall sunket med 20-30 prosent i Europa siden 1970-tallet.

Forskerne forklarer forskjellen mellom Storbritannia og resten av Europa med britenes drikkekultur.

Vanskelig med behandling
Personer med skrumplever har nedsatt almenntilstand. Helsenett skriver at man ofte går opp i vekt, på grunn av væske i buken. Årene som sender blod til leveren kan skape alvorlige blødninger.

Behandling mot skrumplever er vanskelig. Som regel behandles først og fremst plagene som følger med, som å stoppe blødninger. Dersom du slutter å drikke alkohol, er sjansene for å overleve mye større.

Det er ikke bare alkohol som kan skape skrumplever. Leverbetennelse som Hepatitt B og C, sykdommer i gallegangene, enkelte typer medisin, noen alvorlige sykdommer, som Wilsons sykdom og stengte blodkar fra lever til hjerte kan også skade leveren, ifølge Netdoktor.se.

Drikker du mye alkohol og er redd for skrumplever? Da kan kaffe være løsningen.

LES MER: Kaffe mot skrumplever

 

Mozon, 8.1.2006