Futen tar kort i USA

Betale med kort? Ikke noe problem i USA. Der får du i tillegg bonuspoeng for hver krone du bruker på kortet.

Rike amerikanere har oppdaget at det beste plaster på såret når restskatten skal betales er laget av plast, men helst gullkort. For første gang tar det amerikanske ligningsvesenet (IRS) kredittkort, og mange kredittkort belønner sine kunder med bonuspoeng som kan brukes til flybilletter, gavekort, eller hotellregninger.

Ordningen koster litt mer enn å bruke sjekk eller giro, men for folk med mye penger og visse behov kan det lønne seg. IRS har ikke lov til å ettergi skatteyteren de gjennomsnittlig 2,2 prosent kortselskapene tar som gebyr på korttransaksjoner, men har alliert seg med selskapet U.S. Audiotex, som ordner det ved å belaste kortet med gjennomsnittlig 2,2 prosent ekstra.

Regnestykket er ganske greit. En restskatt på 100.000 dollar, dekket med sjekk, koster nøyaktig 100.000 og det en får er lavere saldo og en litt ribbet, ensom følelse.

Kredittkort betyr en regning på 102.200 fra for eksempel American Express, men inkluderer 100.000 bonuspoeng som nøyaktig tilsvarer en flybillett, First Class, New York-London-New York, med champagne, pris 8600 dollar, profitt 6000, og den ribbede, litt ensomme følelsen kommer 30 dager senere.

Også i denne ordningen kan det virke som om det er dyrt å være fattig. Den samme billetten i den trange delen av flyet koster 50.000 poeng, som medfører et AmEx-gebyr på 1204 dollar. En vanlig billett koster 1284 dollar pluss avgifter; profitt 80 dollar. En kan få rabattbillett til cirka 300 for tiden, men ikke på bonuspoeng.

Det som har overrasket IRS er hvor mange store skyldnere som velger kredittkort. Over 50 mennesker har hittil betalt restskatt på over én million dollar med kort, og én ordnet opp for hele ni millioner. Bonuspoengene for det kan kjøpe en tur på første klasse, jorden rundt, for gjeldsofferet og et par dusin av hans aller beste venner.

Kilde: Dagens Næringsliv