Futen har de billigste lånene

For lite trukket skatt er Norges billigste lån, som løper rentefritt frem til 30. april neste år.

Forsinkelsresrenter på skattegjeld er på 12%. For de fleste av oss med skattegjeld, kommer disse rentene etter at vi har betalt 4,5% i en engangssum den 1 mai. Likevel er skattegjeld billigere enn forbrukslånene på markedet.

Ett års billig kreditt

Betaler du alt du skylder i skatt før 1. mai, beregnes det ikke renter av noe slag. (Husk å trekke fra 300 kroner når du betaler - restskatt under kr. 300 kroner kreves ikke inn!) Oversitter du denne fristen, må du være forberedt på å betale et slags gebyr på 4,5% av den samlede skattegjelden din. Du betaler ikke andre renter enn dette i perioden fra 1. mai frem til forfallsdato (ca 20 august). I sommermånedene er, med andre ord, årsrenten på gjelden din på nærmere 15%. Dette er likevel 1% lavere enn de billigste forbrukslånene på markedet.

Rentebelastningen med 12% starter etter at restskatten forfaller til betaling. For de fleste av oss vil det være fra ca 20. august året etter inntektsåret (10 uker etter at skatten er fastsatt i juni). Selv om tolv prosent kan virke relativt høyt, skal du være oppmerksom på at denne renten ikke løper fra det tidspunktet du egentlig skulle blitt trukket i skatt.

Artikkelen fortsetter under annonsen

Skal egentlig ikke skje

Ikke gå shoppingamok med statens penger! (Bilde: Anne Angelshaug)
Ikke gå shoppingamok med statens penger! (Bilde: Anne Angelshaug)
Vis mer

Nå skal egentlig du og ligningskontoret i fellesskap komme frem til hvor høyt skattetrekk du skal ha. Målet er å treffe akkurat, men ligningskontoret er tilbøyelig til å gi deg litt høyere trekke enn nødvendig, for sikkerhets skyld. Ihvertfall er det rundt 2/3 av skatteyterne som får tilbake penger på skatten fordi de ble trukket for mye. Rundt 1/3 får en baksmell.

Det kan ofte føles surt med baksmell, men de som får restskatt har ofte gjort en bedre deal, økonomisk sett, enn dem som får penger igjen.

Du har ikke lov til å låne penger av statskassen ved med vilje å la deg trekke for lite i skatt. Men det er ikke lett å beregne skatten nøyaktig, særlig om man har svingende inntekter eller skifter jobb i løpet av året. Det er fort gjort å betale inn for lite, og det skjer da også med titusener av oss hvert år.

Gunstig lån

Om det skulle skje at man får for lavt forhåndstrekk, er dette altså ingen katastrofe. Spesielt om man ellers ville vært avhengig av dyre forbrukslån er for lavt trekk, er skattegjeld et svært behagelig alternativ.

Men man bør altså sørge for å komme seg ovenpå innen 30. april året etter, og betale inn skattegjelden før det begynner å løpe renter på den. For om renten er relativt gunstig, er tilbakebetalingsvilkårene tøffe. Tre og fem uker etter fremleggelsen av likningen i september forfaller skattegjelden i to terminer.

Vær forøvrig klar over at man også kan betale inn skattegjelden etter 30. april, men før de frister som er satt. For eksempel når man får feriepenger i begynnelsen av juli. Da betaler man renter for bare to måneder.

Om du ikke klarer det

Om det blir for tøft å betale tilbake på to terminer, kan skattemyndighetene være mulig å jenke littegrann. Vanligvis kan du få tre til seks måneder å betale på etter at ligningen er lagt ut i slutten av september. En gjennomsnittlig restskatt er på ca 15.000 kroner. Det betyr at du som regel vil få pålegg om å betale 2.500-5.000 tusen kroner pr. måned etter skatt, noe som vil være ganske mye for de fleste av oss.

Det vanligste alternativet er at din arbeidsgiver blir pålagt å betale inn skatten din for deg, ved å trekke deg i lønn. Dette vil være den foretrukne løsningen for skattemyndighetene, dersom du ikke gir lyd fra deg.

Du bør likevel forsøke å komme til en minnelig ordning med kemnerkontoret hvor du bor. Avdelingsdirektør Mette Lønnås ved Oslo kemnerkontor bekrefter at skattemyndighetene alltid vil være interessert i å komme fram til en ordning alle kan leve med. Tar du initiativ selv, har du i hvertfall en mulighet til å påvirke utfallet og komme frem til en betalingsordning.