Fullere i sommersol

Dørvaktene har helt rett: En avkjølende luftetur hjelper på promillen.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Blir vi mer påvirket av promille i varmen? Det er påstanden fra en gruppe forskere som har moret seg med en dunke etanol og to store familie av bananfluer.

Forskerne fra Brown University i USA snublet mest tilfeldig over en reaksjon i bananfluene som viser at overflaten i hjernecellene ble hardere i kalde temperaturer. Det førte til en høyere aktivitet i en type fettsyrer som myker opp cellene, og samtidig er viktige i nedbrytingen av etanol.

Kan det bety at bananfluene tåler høyere promille i kaldt vær?

Les også: Fulle jenter lever farlig

Varm og full
Forskerne testet hypotesen på to grupper bananfluer. Den ene gruppen var oppvokst i et klima med 26 varmegrader, mens den andre gruppen var vant til en temperatur på 15 grader.

Fluene fra det kalde miljøet ble så skjenket med etanol mens temperaturen ble skrudd opp. Beregninger av etanolprosent og antall bananfluer som døde av alkoholforgiftning, viser at toleransen for alkohol sank med over 30 prosent i varmere klima.

På samme måte ble bananfluene fra det varme klimaet servert etanol mens temperaturen ble skrudd ned. I denne gruppen ble toleransen for forgiftning over 20 prosent høyere.

Fullere i syden
Resultatene fra forsøk med bananfluer kan ikke nødvendigvis overføres direkte til mennesker. Men dersom bananfluenes alkoholtoleranse speiles hos mennesker, kan denne undersøkelsen bidra med en viktig konklusjon:

Kalde temperaturer gjør at du tåler mer alkohol, mens varme temperaturer fører til at kroppen din blir mer utsatt for effekten av alkoholen. Og det kan være godt å ha i bakhodet neste gang du pakker ned shorts og sandaler for en uke med sol og billige drinker?

Drikker du for mye? Test deg selv her:

 

Mozon. no, 29.09.006