Fullere enn du tror

Blander du energidrikker som Red Bull med alkohol for å holde deg edru lenger? Da narrer du deg selv, viser ny forskning.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

En ny studie avliver myten om at man holder seg edru lenger ved å blande energidrikker som Red Bull med alkohol. Brasilianske forskere sammenlignet reaksjonene til 26 menn i 23-årsalderen, som fikk vodka, Red Bull og en kombinasjon av begge i tre forskjellige omganger. Og selv om mennene prøvde å overbevise om at blandingen av vodka og Red Bull ikke førte til samme rus som ren vodka, avslørte flere tester det motsatte, skriver HealthDay News.

Nedsatt vurderingsevne
- En full person er som regel ikke i stand til selv å vurdere hvor full han er, sier Maria Lucia Souza-Formigoni, forsker ved Psykobiologisk avdeling, Brasil University of Sao Paolo.

Hun legger til at det er viktig å forstå at man er like mye påvirket av alkohol selv om man føler seg på topp, og derfor aldri må kombinere alkohol og bilkjøring.

- Unge mennesker i Brasil tror, akkurat som man gjør i andre land, at Red Bull og tilsvarende energidrikker hindrer dem i å bli trette av alkoholen, og gjør det mulig å danse hele natten, sier Souza-Formigioni.

Alkoholen avgjør hvem du tar med deg hjem fra byen, viser en tidligere undersøkelse.

Grundige før -og ettertester
Testrundene ble utført i et laboratorium på ettermiddagstid. I forkant spiste deltakerne en Big Mac, pommes frites og mineralvann. Senere ble de servert juice, brød, kaker og kaffe, før de til slutt ble sendt hjem i taxi.

Samtlige deltakere ble testet for alkohol i forkant av undersøkelsen. I tillegg ble de testet i koordinasjon og reaksjonsevne. De ble også bedt om å oppgi hvordan de følte seg etter å ha drukket alkohol, spesielt i forhold til trøtthet, hodepine, svimmelhet, kvalme, svakhet, aggresjon, pustebesvær eller vansker med å gå.

Mennene drakk det de fikk servert i ti til tjue minutter. Deretter gjennomførte de testene gjentatte ganger på en periode over to og en halv time. Hensikten var å se om de følte seg så beruset som de faktisk var, og om det ville endre seg i tilfellene hvor Red Bull og vodka var blandet.

Visste du at norske ungdommer drikker dobbelt så mye som for ti år siden?

Koffein eller placeboeffekt?
Deltakerne anså seg selv som mindre fulle etter å ha drukket Red Bull og vodka, sammenliknet med ren vodka. Dessuten mente de å ha mindre vondt i hodet, de var ikke fullt så tørre i munnen og de syntes selv at de hadde bedre koordinasjon.

Faktum er imidlertid at verken koordinasjonen eller reaksjonsevnen var bedre etter inntaket av Red Bull og vodka. Promillen var heller ikke lavere.

Det er gjort få studier på virkningen fra kombinasjonen av alkohol og energidrikker, og forskerne er usikre på om det er koffeinet eller andre elementer som narrer folk til å tro at de er mer edru enn hva tilfellet er.

En talskvinne for Red Bull sier til BBC at de aldri har reklamert med Red Bull og alkohol sammen. Hun hevder videre at de negative symptomene mennene fikk var bivirkninger av alkoholen og ikke av energidrikken.

Studien blir publisert i aprilutgaven av Alcoholism: Clinical & Experimental Research.

 

Mozon.no, 01.04.2006